KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Full text search

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Államtitkárnő! Dunakeszin 1990-ben elkezdődött a sürgősségi ellátás megszervezése, amely Dunakeszi, Fót és Göd lakosságát, több mint 60 ezer embert érint. Az önkormányzat a rárótt feladatokat teljesítette, vagyis a település lakosságának támogatásával megépítette a mentőállomást és kialakította a helyiségeket a sürgősségi egység elhelyezésére.
A mentőállomás 1991 végére a Vácról elvezényelt - egy nyolcórás és egy huszonnégy órás - mentőgépkocsikkal megkezdte tevékenységét, de anélkül, hogy a mentőállomáshoz szükséges személyzet biztosítva lett volna, vagyis amikor a mentőkocsi nem tartózkodik az állomáson, a hívást sem veszik, sőt a mentőállomás is zárva van. E hiányosságokhoz hozzátartozik még az is, hogy sem rohamkocsi, sem mentőorvos nincs az állomáson.
Hasonló a probléma a sürgősségi egységnél is. Hiszen biztosítottak a helyiségek, melyek felszerelése esetén egyaránt csökkennének a szállítási költségek és egyéb terhek, másrészt csökkenne a kórházi ellátások aránya, tehát rövid időn belül megtérülne a felszerelés.
Ezek után kérdezem az államtitkárnőt, hogy szabad-e emberek életét veszélyeztetni ilyen, a szakmai követelményeknek nem megfelelően felszerelt mentőállomással? Illetve megengedhetjük-e magunknak azt a luxust, hogy ilyen rossz költségvetési helyzetben az ilyen kis költséggel javítható ellátás lehetőségét ne használjuk ki?
A helyi gondok után most az Országos Mentőszolgálat problémáiról. Valamennyien láthattuk, olvashattuk az utóbbi időben különböző mentősök, mentőtisztek, orvosok véleményét jelenlegi helyzetükről. Vagyis a túlórák elmaradása miatt a mentőszemélyzet fizetése oly mértékben lecsökkent, hogy ezért már nem hajlandók tovább ott maradni, otthagyják a mentőszolgálatot. Pótlásuk igen nehéz lesz, hiszen még a gépkocsivezetőnek is speciális képzettségre van szüksége.
Ezért kérdezem az államtitkárnőt, hogy a minisztérium hogyan és miként kívánja ezt a problémát megoldani, és remélem nem várja, nem várják meg, hogy a dolgozók hiánya emberéletekbe kerüljön. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi