SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Mind kárpótlásból, mind részaránytulajdonból egyre-másra kapják vissza a jogosultak az erdőtulajdonukat. Azaz csak kapnák, mert egy általunk hozott törvény és ennek a helytelen értelmezése ebben megakadályozza őket.
Ugyanis az átmeneti törvény 24. §-ába bekerült egy olyan passzus, amely azt mondja ki, hogy "A szövetkezet közös használatából kikerült erdőben és legelőn - ha jogszabály másképp nem rendelkezik - osztatlan közös gazdálkodást kell folytatni." Ezzel az az egyetlenegy probléma, hogy itt nem más törvény rendelkezik erről a kérdésről, hanem az alaptörvényünk, vagyis maga az Alkotmány. Ugyanis a hatályos Alkotmányunk 9., 12. és 13. §-a garantálja a tulajdon szentségét. Azt hiszem, valamennyien beláthatjuk és be is látjuk, és maga a parasztság is belátja, hogy a tulajdont közérdekből lehet korlátozni. Vagyis nem azt határozhatja meg a tulajdonos, hogy mikor vágja ki az erdőt, azt meghatározzák a közérdekből felmerült problémák, illetve az Erdőfelügyelet. De azt, hogy milyen tulajdonosi szerkezetben, hogy kikkel együtt és osztatlan tulajdonban kellene őneki a jogos tulajdonát mással gyakorolni, ez nyilvánvalóan tarthatatlan.
Összehasonlítva például a német vagy osztrák erdőtörvénnyel, ahol lehetővé teszik az erdőbirtokosság megalakítását, látjuk, hogy ezt nem teszik azonban kötelezővé. Mert most, itt, Magyarországon a helyzet az, hogy sem szórványerdőt, sem pedig tömberdőt ennek a törvénynek az alapján, erre való hivatkozással, mind a mai napig még senki nem kapott vissza tulajdonba és kezelésbe.
Tehát a javaslatom az - hivatkozva az Alkotmányra -, hogy mindenki kapja, kaphassa vissza a rendelkezési jogát is és a tulajdonjogát is, és gazdasági eszközökkel, ne pedig a kényszer eszközeivel kényszerítsük a parasztjainkat, a jogos tulajdonosokat arra, hogy ha kívánják, erdőbirtokosságba lépjenek be.
Tekintettel arra, hogy kérdést tettem fel, így viszonválaszra nincs lehetőségem, de már előre hangsúlyozni szeretném, hogy csak azt a választ fogadhatom el, amely korlátozás nélkül visszahelyezi a parasztságot az ősi jogaiba. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi