BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdaság szerkezeti átalakítása során - a legalitás mellett - mind élesebben vetődik fel az elfogadottság, a legitimitás.
Egy vállalkozás akkor legitim, ha az nem csupán tőketársulásként jelenik meg, hanem egyúttal mint személyek társulása is működik.
Hazánkban már évek óta foglalkoztatja a szakembereket, milyen módszer alkalmazásával növelhető egy vállalkozás legitimitása, azaz a társadalom kisebb-nagyobb csoportjai által való elfogadása, hiszen a gazdasági érdekérvényesítés kapitalista háttér-motivációi: a pénzvilág, a tőke világa személytelen törvényei ritkán állnak összhangban a vállalkozás személyes jellegével, az abban részt vevő munkaadók és munkavállalók emberi, szakmai érdekeivel, méltóságával.
Nemcsak az etikai követelmények, hanem a külföldi tapasztalatok is arról győznek meg bennünket, hogy a gazdasági demokrácia kiépítése során a perszonális vállalkozói gazdaságot a szociális piacgazdaság keretében úgy kell realizálni, hogy a dolgozók beleszólása, participációja ne veszélyeztesse a gazdaság átalakítását. Viszont joggal ragaszkodnak a dolgozók is ahhoz, hogy ne a fejük fölött, a kulisszák mögött dőljenek el az őket érintő legfontosabb kérdések. Ezt a dilemmát a világ valamennyi fejlett országában a participációs jog biztosításával igyekeznek oldani.
Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat címe: "A köztulajdoni érdekeltségű gazdálkodó szervezetek átalakulásával és privatizálásával összefüggő munkavállalói beleszólásról."
Egy ilyen törvény meghozatala - úgy véljük - jogos társadalmi igényt elégít ki. Ezt bizonyítják az elmúlt évek megnyilvánulásai. Az utóbbi hetek fejleményei pedig - mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalról - ismételten felvetették a privatizációval kapcsolatos ellenőrzés elégtelenségét.
Nem véletlenül került az érdeklődés középpontjába az átalakulással és a privatizációval kapcsolatos gyakorlat, s joggal váltottak ki indulatokat azok a megoldási módozatok, amelyek az átalakulást és a privatizációt kísérték. Nyilvánvalóan azért, mert a politikai és közgazdasági módszerek alkalmazása ezen a területen is nem utolsósorban az etikai értékrend, a személyiségi jogok sérelmére történt.
Javaslatunkkal mi elsősorban a tulajdonváltás társadalmi legitimitását szeretnénk elősegíteni, ugyanis meggyőződésünk, hogy semminemű gazdasági és társadalmi stabilizáció és konszolidáció sem képzelhető el, ha azt a dolgozók nem fogadják el, s nem érzik, hogy a tulajdonosváltás nyomán mintegy a sajátjukban fognak dolgozni.
Képviselőtársaim! Javaslatunk - amint az a preambulumban olvasható - összhangban áll az 1991. decemberi rendkívüli érdekegyeztető tanácsi ülésen előterjesztett munkahelyidemokrácia-csomaggal.
(16.00)
Akkor a szakszervezeti oldal közös véleményeként került terítékre a privatizációs participáció ügye.
Alkalmasint a munkavállalói érdekképviseletek által már régóta követelt intézményt kívánjuk a tisztelt Ház elé citálni. Széltében-hosszában tapasztaljuk ugyanis, hogy a hazai tulajdonváltási folyamat válaszúthoz érkezett. A dolgozói beleszólás ilyetén kiterjesztése kérdésében pedig ez úton kérdezzük a képviselőtársakat: a hamarosan megválasztandó üzemi tanácsok a legfőbb kérdésben kapnak-e tényleges kontrolljogosítványokat, vagy folytatódik a társadalom kiskorúként kezelésének több évtizedes tendenciája?
A javaslat érdemi részét illetően határozottan állítjuk, hogy a munkavállalók által választott üzemi tanácsok privatizációt szorosan ellenőrző jogosítványai nélkül nem lehet a temérdek visszatetszést szülő elhajlások ellen felvenni a küzdelmet. Az üzemi tanácsok a munkabéke intézményeként nem tölthetik be küldetésüket, ha ezekkel a látszólag kemény jogosítványokkal nem ruházzuk fel őket.
A privatizációs anomáliák elkerülése végett mindenképpen indokolt az eddigi kormányszintű szabályozás törvényi rangra emelése. Továbbá, hogy komoly szankciókkal biztosítsuk a jogosítványok gyakorlását, illetőleg, hogy e jogok kötelezettségi tükörképei is rögzítést nyerjenek jogrendszerünkben.Tisztelt Képviselőtársaim! Beszédemet II. János Pál pápától vett néhány gondolattal kezdtem. Befejezésül egy gyakorlatiasabb példára szeretnék utalni, a német szabályozás szellemiségére. Az ötvenes évek elején Böckler és Adenauer megállapodást kötött. E megállapodás az általunk és a munkavállalói oldal által javasoltaknál jóval utópisztikusabbnak tetsző viszonyokat alapozott meg a Német Szövetségi Köztársaságban. A német példa is azt támasztja alá, hogy az áhított tulajdonbiztonságot a participációs jog kiterjesztése által lehet erősíteni. Ezt meglátásunk szerint az általunk előterjesztett participációs törvényjavaslat elősegíti.
Kérem a tisztelt Házat, hogy Bilecz Endre képviselőtársammal együtt előterjesztett törvényjavaslatunk napirendre vételével rója le egyik történelmi adósságát. Köszönöm a figyelmet. (Taps a függetlenek padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi