BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én egyetértek a közigazgatás pártsemlegessége miatt azzal, hogy a köztisztviselő a pártsemleges és politikailag független közigazgatás érdekében ne viseljen pártban tisztséget, és ne vállaljon a párt nevében vagy érdekében nyilvános közszereplést. Ennek a rendelkezésnek az értelme abban van, hogy a köztisztviselői állást a közéleti szereplésben ne lehessen valamely párt javára hasznosítani.
A magam részéről a közelmúltban tartottam ilyen természetű figyelmeztető értekezletet, eligazítást a belügyminisztériumi munkatársak körében, és nagyon bízom abban, hogy a különböző pártok részéről történő személyes intervenciók száma a jövőben csökkenni fog akkor is, ha választási ciklus következik.
Ugyanakkor az Alkotmány 63. § (1) bekezdése értelmében a köztisztviselőnek is joga van párthoz csatlakozni, a párttag jogait gyakorolni - és ezek között ugyancsak jogosult a párt helyi és országos fórumain szerepelni. A párt nevében és érdekében azonban közszereplést nem vállalhat. Mindezek miatt a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel sem ellentétes, ha a köztisztviselő a pártnak tagja, és ezzel összhangban részt vállal a párt belső életéhez tartozó rendezvényen. Ennek keretében teljesen jogszerű az, ha párttagsági minőségében kifejti véleményét, illetve szerepet vállal az ilyen jellegű szekció működésében, viták lefolytatásában.
Mindenképpen szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a párton belüli szereplést élesen el kell határolni a köztisztviselői minőségben kifejtett közszerepléstől. A köztisztviselő közszereplése során nem pártjának, hanem a központi kormányzás szintjén a Kormánynak, helyi önkormányzati szinten pedig az önkormányzatnak a politikáját kell képviselnie, mivel ezt követeli tőle az irányítótestületek és a választott személyek iránti köztisztviselői lojalitás.
Úgy vélem, egy párt belső rendezvényén való szereplés tehát nem minősíthető a törvényi szabályozás szóhasználatában szereplő "közszereplés"-nek. A jogalkotói szándék sem ennek tiltására irányul. Ezért nem látom indokoltnak és nem tartom szükségesnek a vonatkozó törvény módosítását.
(14.40)
Úgy hiszem, ha a tárgyilagos értelmezésére adott a szándék, akkor az ilyen természetű polémiák minimalizálhatók. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi