GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért kértem napirend előtti felszólalásra lehetőséget, mert az utóbbi időben különböző sajtóorgánumokban, egymás közti beszélgetésekben - szinte mindenhol - olyan hangok terjedtek el, hogy az ország kenyérgabona-szükséglete nagyon veszélyes helyzetben van, nem biztosítjuk az ország lakosságának a kenyeret.
Ezért kértem szót, és el szeretném mondani mindenki megnyugtatására, hogy a gabonaforgalmi és malomipari vállalatoktól, a TIG-készletből kapott és ellenőrzött adataink szerint a gabonakészlet annyi, hogy 6,6 hónapos őrléshez elegendő, ehhez két egész hónapra való lisztkészletünk van.
Ez a készlet akkor is fennáll, hogyha a gabonaforgalmi vállalatok az elkövetkezendő 4-5 hónapban egy gramm búzát sem vásárolnának fel a termelőktől, illetve egyéb kereskedő cégektől. Ugye, azt mindegyikünk tudja, hogy ez abszolút lehetetlenség, hiszen pontos számításaink szerint körülbelül százezer tonna étkezési búza itt van, ez eladó, és ez a piacon meg fog jelenni.
A különböző gabonaforgalmi vállalatok készletei különbözők, ez az ő üzletpolitikájuk és menedzsmentműködésük eredménye.
De ért bennünket olyan vád, hogy importot engedélyeztünk. Igen, engedélyeztünk közel 40 ezer tonnát, aminek egy része beérkezett, illetve beérkezik az országba, éppen azért, hogy a gabonaipari vállalatok, illetve most már részvénytársaságok zömében - a malmaikat működtetni tudják, ugyanis a rivális gabonaforgalmi vállalatok, illetve részvénytársaságok nem búzát, hanem lisztet akarnak eladni a másiknak a területén.
Most a piaci, illetve a tőzsdei árak úgy alakulnak, hogy az őszi 7 ezer forintos árakhoz viszonyítva 4-5 ezer forintos áremelkedés van. Nem tudok mást javasolni a hiánnyal küszködő vállalatoknak, mint azt, hogy ahogy az ősszel politizáltak, és ahogy üzletpolitikájukat kialakították, annak a következményeit látják most.
Az állam nem tud, nem is akar államhatalmi, igazgatási eszközökkel gabonakészleteket átcsoportosítani különböző részvénytársaságok között.
Azt is szeretném elmondani, hogy a beérkezett importgabona ára a határon lényegesen a magyar tőzsdei árak alatt volt, tehát nem volt árfelhajtó hatása.
Mint földművelésügyi miniszter … (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Még!) … nagyon sajnálom, hogy a termelők mindebből alig részesednek, illetve a tőlük kényszeredetten felvásárolt 7 ezer forintos búza mostani ára a termelésre már nem hat vissza, ezt a hasznot más üzleti körök teszik el.
Azt is mondom, hogy a 7-8 ezer forintos felvásárlási árak és a készletek nem indokolják azt, és a mostani tőzsdeárak sem - hogy olyan kenyérár-emelkedés legyen és alakuljon ki, amilyen kenyérár-emelkedésekről a különböző helyekről hallanánk. Ennek nincs meg a közgazdasági háttere. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi