HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság és az Európai Szabadkereskedelmi Társaság tagállamai között 1993. március 29-én aláírt szerződés igen nagy jelentőségű a magyar érdekek szempontjából, és szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amelyet a rendszerváltás után megújult magyar gazdaságpolitikai célkitűzések tartalmaznak.
Ahogy a miniszter úr is szólt az expozéjában, és az előttem szóló képviselőtársaim is utaltak rá, a megállapodás hatálybalépése után Magyarország versenyhátránya megszűnne az EFTA-államok területén az Európai Közösségek exportőreihez képest, és jelentősen javulnának - elsősorban az ipari termékek exportja esetében - a magyar exportlehetőségek, és az agrárkivitel területén is Magyarország jelentős exportbővítményhez juthatna.
Összességében a magyar ipari exportnak mintegy 85%-ára azonnal megvalósul a teljes szabadkereskedelem, és ahogy utaltam rá, az agrárkivitel terén is jelentős lehetőségek nyílnak meg az ország számára.
Az EK-val aláírt megállapodáshoz hasonlóan ez a szerződés is tartalmazza az aszimmetria elemét, ami azt jelenti, hogy Magyarország a fejlettebb EFTA-országokhoz képest jóval lassabb ütemben köteles lebontani a különböző vám- és mennyiségi korlátozásokat.
Jól látható, hogy Magyarország és az EFTA tagállamai között fokozatosan az ipari termékek tekintetében kevesebb, mint tíz év alatt, 2001. január 1-jéig létrejövő szabadkereskedelmi övezet illeszkedik a magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok reorientációját célul kitűző elképzelésekbe, és elősegíti az országnak Európába történő visszaintegrálódását, és hozzájárul a hazánk modernizációját biztosító feltételek megteremtéséhez.
Az EFTA egyes tagállamai és az Európai Közösségek között ugyanis már megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások - erről Szalay Gábor is beszélt a felszólalásában -, és várhatóan a többi EFTA-tagország sem marad ki majd a sorból, és így valószínűleg még ebben az évszázadban valamennyien az Európai Közösségek, illetve a maastrichti szerződés hatálybalépése esetén az Európai Unió tagjává válnak.
Nos, ebben a megközelítésben a Kormány által megerősíteni javasolt nemzetközi szerződések egyenes következményei, logikus folytatásai az európai megállapodásnak, és nem jelentenek mást, mint az európai megállapodással célzott integrációnak a szabad és akadálymentes áruforgalomnak az EK-ban ez idő szerint még nem részes észak- és közép-európai országok és Magyarország kapcsolatára történő kiterjesztését.
Megemlítendő, hogy hazánk hasonló szabadkereskedelmi övezetet hoz létre a visegrádi országokkal, s azok az EK és EFTA országaival.
Az ily módon hosszú távon létrejövő, egységes európai gazdasági térség - és itt most nem az azonos elnevezésű EK- és az EFTA-országokat tömörítő nemzetközi szerződésre és intézményekre, és az abban való magyar részvételre gondolok - mindenképpen megkerülhetetlen lépcsőfoka Magyarország teljes körű európai integrációjának.
Az eddig elmondottak, azt hiszem, hogy olyan evidenciák, amelyek különösebb magyarázat nélkül is magától értetődővé teszik az EFTA-országokkal létrehozott szabadkereskedelmi megállapodás és az ahhoz kapcsolódó mezőgazdasági tárgyú megállapodások megerősítését.
Egy alapvetően új és negatív jelenség indokolja mégis azt, hogy szükségesnek látom ebben a kérdésben képviselőtársaim türelmét igénybe venni. El szeretném ugyanis oszlatni azokat a legutóbbi időkben keletkezett, illetőleg felerősödött aggodalmakat, amelyek az európai integrálódásunkra, és közelebbről a nemzetközi kereskedelemben való fokozottabb részvételünkre irányuló erőfeszítéseink eredményével kapcsolatosak, esetenként megkérdőjelezik e törekvéseink értelmét.
Kétségtelen, hogy országunk gazdasági talpra állításának, a piacgazdaság teljes kiépítésének, az ennek megfelelő szerkezet és tulajdoni viszonyok átalakításának, a nyugati országok átlagos fejlettségi színvonala elérésének, összességében tehát a modernizációnak jelenleg nem kedvezőek a külső körülményei.
Elsősorban a hosszan elhúzódó recesszióra, világgazdasági krízisjelenségekre gondolok, amelyeknek a végét, sajnos, ma sem látjuk. Ehhez járulnak a volt Szovjetunió uralma alá tartozó keleti tömb felbomlásának negatív következményei. Egyfelől a korábbi ellenségkép megszűnése folytán felerősödő hagyományos rivalizálás és féltékenység a közösség vezető országai között, és ebből fakadóan a nyugat-európai integráció elmélyülésének és továbbfejlődésének, a befelé fordulás veszélyének a problémáira gondolok. Másfelől pedig az átalakulásban egyre inkább magukat magára hagyottnak érző közép- és kelet-európai országok ugyancsak történelmi okokra visszavezethető feszültségeire, sőt belső háborúira: csak a volt Jugoszlávia példája lebegjen a szemünk előtt.
Ilyen körülmények között szükségszerűen erősödött meg a fejlett ipari országokban egyes csoportok protekcionizmusa, elevenedett fel a valójában soha meg nem szűnt blokkszemlélet, s hangzik néha egyre hangosabban, hogy a közép- és kelet-európai országok először hazájukban és egymás között boldoguljanak, a piacra jutás bővítését és fokozatos integrációjukat csak ezután igényeljék.
Nem csodálható tehát, ha az átalakulás fordulópontját lassan maguk mögött hagyó országokban, így Magyarországon is, növekszik a kétkedés és a bizonytalanság a Nyugat-Európához fűződő kapcsolatokat illetően, és erősödni látszanak azok a hangok, amelyek kétségbe vonják a nyugati integráció létjogosultságát. Már olyasmit is hallani hazánkban, hogy a mi természetes közegünk földrajzi oknál fogva Kelet-Európa, és kifogásolják a keleti piacok - úgymond - feladását, szándékosan megfeledkezve a piaci fizetőképesség hiányáról.
(12.00)
Azt hiszem, hogy az EFTA-országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán ismételten le kell szögezni: a bezárkózás, a visszafordulás rövid távon sem hozhat gyógyírt átmeneti bajainkra.
Az elmúlt több mint 40 év bebizonyította, hová vezet a történelmileg szervesen kialakult európai kapcsolatok korlátozása, s egy, tőlünk minden szempontból idegen térséghez fűződő viszonyok, kapcsolatok favorizálása.
Természetesen a korábbi KGST-országokhoz fűződő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok ápolására és fejlesztésére, az ott szerzett ismereteink kihasználására szükség van. A magyar exportpiacot - ismétlem - ezen országok felé orientálni azonban nem jelentene mást, mint jelenlegi relatív gazdasági elmaradottságunk konzerválását, a modern ipari országoktól való fokozódó elmaradást.
A szélesebb értelemben vett nyugat-európai integrációhoz való felzárkózás és kapcsolódás tehát mindenképpen kényszerpálya a magyar gazdaság és a magyar társadalom számára.
A külső feltételek jelenlegi kedvezőtlensége ellenére hiszek abban, hogy Európa nyugati és keleti fele között a gazdasági különbségek növekedése az EFTA-országokkal kibővülő közösségnek sem érdeke. Így nem kétlem, hogy a recesszió elmúltával és a nyugat-európai integráció belső zavarai folyamatos feloldódásával a visegrádiak integrálásához fűződő nyugati érdekek kifejezésre jutnak. Éppen ezért hazánkban mindazoknak, akik ma az európai integrálódással kapcsolatos kételyeiket hangoztatják, a nyugat-európai gazdasági együttműködésben és kereskedelemben való részvételünkkel kapcsolatos azok akadályait, nehézségeit, az e téren hozandó áldozatokat tartják szükségesnek hangsúlyozni, csak azt üzenem: a modernizáció és a piacgazdaság kiépítése, a magasabb életszínvonal biztosítása a régi eszközökkel és kapcsolatrendszerben nem lehetséges. A paternalista gyámkodáshoz való ragaszkodás, az érintetlenebb piacok felé fordulás helyett tehetségünkkel, igyekezetünkkel és hitünkkel keressük azokat az utakat és módokat, amelyekkel elérhető a rendszerváltozáskor a túlnyomó többség által osztott, szinte egyetemesen elfogadott cél: a fejlett szociális piacgazdaság létrehozása.
Ne a védelemre szorultságunkat vagy a másik fél önzését emlegessük tehát, hanem használjuk ki a rendszerváltozással megnyílt új lehetőségeket és számokban is megnövekedett eszközöket.
Úgy az európai megállapodás, mint az EFTA-országokkal létrehozott, a mostani ratifikáció tárgyát képező megállapodások ezen eszközök és lehetőségek közé tartoznak.
Az európai megállapodás kereskedelemmel és a kereskedelemmel összefüggő kérdésekről szóló részét tavaly március elsejétől alkalmazott ideiglenes megállapodás már igazolta, hogy egy aszimmetrikus szabadkereskedelmi szerződés jobb lehetőségeket kínál Magyarország számára céljai eléréséhez.
Csupán néhány számot említve: 1993-ban az Európai Közösségekbe irányuló exportunk 14,4%-kal nőtt, miközben teljes exportunk növekedése csak 7%-os, az EFTA-országokba menő kivitel pedig 3%-os volt.
Nem a most említett megállapodások az okozói tehát annak, hogy a magyar gazdaság 1993. I. negyedévi mutatói nem hozták meg a remélt eredményeket.
Az EK-val már alkalmazott és az EFTA tagországaival ez év július elsejétől működtetni kívánt megállapodásrendszerek kínálta potenciális előnyök kihasználása jó minőségű, magas követelményeknek megfelelő árualapokat feltételez és alapvetően ez határozza meg a magyar export növekedésének a lehetőségeit.
Az exportképes árualapoknak a növeléséhez viszont devizális intézkedések, illetve a középvállalkozásoknak nyújtandó kedvezményes hitelek és exportösztönző eszközök javítása az, ami meghozhatja a kívánt eredményt, és nem a bezárkózás és a korábbi, csődbe vivő és zsákutcás kapcsolatokhoz való visszatérés.
Mindezek előrebocsátásával tisztelt képviselőtársaimnak az EFTA-szerződést megerősítésre ajánlom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi