KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Full text search

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Több mint két és fél évvel ezelőtt kezdtünk tárgyalásokat az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországaival, Magyarország javára aszimmetrikus szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről. Az EFTA - az Európai Szabadkereskedelmi Társulás - szabadkereskedelmi övezet jellege következtében a tárgyalások két síkon folytak. Egyrészt az EFTA kollektív delegációjával folytattunk tárgyalásokat az ipari termékek, egyes élelmiszerek és halászati termékek szabad kereskedelméről, és ezzel párhuzamosan valamennyi EFTA-tagországgal a magyar mezőgazdasági termékek piacra jutási feltételeinek a javításáról.
Ez év március 29-én Genfben írtuk alá a magyar-EFTA szabadkereskedelmi megállapodást, és ugyanezen a napon kerültek aláírásra az EFTA 6 tagországával a mezőgazdasági kétoldalú levélváltások, illetve Ausztriával már három nappal korábban, március 26-án, Bécsben sor került ennek aláírására.
Magyarországnak fontos érdekei fűződnek a megállapodás mielőbbi életbeléptetéséhez, ezért is kérte a Kormány, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tűzze napirendre a megállapodás ratifikációját. A magyar-finn megállapodás országgyűlési megerősítését az teszi szükségessé, hogy e megállapodás módosítja az 1975. évi törvényerejű rendelettel kihirdetett megállapodást a Magyar Köztársaság és a Finn Köztársaság között a kereskedelmi akadályok kölcsönös megszüntetéséről. A megállapodás szervesen illeszkedik azon kormányzati törekvések keretébe, amelyek elősegítik Magyarország minél erőteljesebb bekapcsolódását az Európában kialakuló széles szabadkereskedelmi övezetbe.
Az EFTA-val folytatott kereskedelmünk összexportunk 15%-át, összimportunk 21%-át teszi ki, és e szerződés hatálybalépésével Magyarország külkereskedelmének már több mint 70%-át szabadkereskedelmi feltételek között folytathatja.
E megállapodás új piaci lehetőségeket jelent a magyar ipar és a mezőgazdaság számára. Ugyanakkor tagadhatatlanul új kihívást is jelent a hazai termelőknek. Egészében segíti a magyar gazdaság felkészítését az európai integrációra. A megállapodás és az általa kínált tágabb piacok tovább növelik Magyarország vonzerejét a külföldi tőkebefektetők számára.
A megállapodás részben átmenetinek tekinthető, hiszen az EFTA-országok egy része várhatóan néhány éven belül az Európai Közösség tagja lesz, s a leendő EK-tagországok esetében a szabadkereskedelmi megállapodás helyébe az EK-val kötött társulási megállapodásunk feltételei lépnek.
A megállapodás életbelépése által megszűnik versenyhátrányunk az EFTA-országok piacain az Európai Közösségek ipari szállítóival szemben, és jelentősen javulnak agrárexportunk feltételei is. Az EFTA-országok a megállapodás életbelépésekor piacaikon a legtöbb termékre azonnal lehetővé teszik Magyarország számára a teljes szabad kereskedelmet. A vámok és egyéb akadályok eltörlése révén ipari exportunk több mint 85%-a - ez az elmúlt évi exportadatok alapján 1,3 milliárd dollárra rúg - azonnal, minden korlátozástól mentesen jut az EFTA-országok piacaira.
Magyar oldalon a vámlebontás ütemezése megegyezik az Európai Közösségek és Magyarország közötti társulási megállapodásban szereplő ütemezéssel.
A mennyiségi korlátozásokat is azonos határidőig számoljuk fel. Országonként eltérő mértékben a kétoldalú mezőgazdasági megállapodás tartalmától függően nyújt a magyar fél ipari fogyasztási cikkekre, élelmiszer-ipari és halászati termékekre mennyiségileg behatárolt kedvezményeket.
A tárgyalássorozatban kiemelt szerepet kaptak mezőgazdasági piacra jutásunk kérdései, hiszen az EFTA-ba irányuló teljes magyar kivitel csaknem egyötöde mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék. A megállapodás hatálybalépésével a jelenlegi mezőgazdasági export mintegy kétharmada számára sikerült koncessziót kapnunk a rendkívül erősen védett EFTA-piacokon. A megállapodás aszimmetrikus jellege miatt Magyarország csak jóval lassúbb ütemben építi le vámjait, nyitja meg piacait, így bizonyos mennyiségi korlátozások fenntartására egészen az ezredfordulóig lehetőség nyílik.
A megállapodás az Európai Közösségekkel kötött társulási szerződésünkhöz hasonlóan tartalmaz olyan védzáradékot, amely a hazai ipar sérelme vagy veszélyeztetése esetén hatékony védelmi intézkedések bevezetését teszi lehetővé. A megállapodás potenciális előnyeinek kihasználása elsősorban a hazi árualapok, a versenyképes szállítási feltételek, minőség függvénye. A jövőben elsősorban ez határozza meg, hogy milyen exportnövekedést érhetünk el.
Tisztelt Országgyűlés! Az EFTA-tagországok és Magyarország között létrehozott szabadkereskedelmi megállapodás olyan előnyöket kínál, amelyekkel tovább javíthatjuk kereskedelmi és általános gazdasági pozícióinkat a mindinkább integrálódó nyugat-európai térségbe. Magyarország szempontjából hosszú és nehéz tárgyalások után ugyan, de jó és előnyös szerződéseket kötöttünk.
Ezért kérem a tisztelt Ház jóváhagyását a megállapodás megerősítéséhez. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi