KISS PÉTER (MSZP)

Full text search

KISS PÉTER (MSZP)
KISS PÉTER (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem így terveztük, véletlen alakult, hogy most így a végére a frakcióból összesűrűsödtek a hozzászólások, de talán annyiban ez jó lehet, hogy lehet követni azt a fajta munkamegosztást, amit terveztünk egymás között. Ahol Jakab Róbertné befejezte, én ott folytatnám a magam hozzászólásával.
A hozzászólók közül többen vitatták, hogy az oktatási törvény tervezete a mai állapotában alkalmas-e. A hatpárti konszenzus a közoktatás-fejlesztés koncepciójáról, a megállapodás az érintettekkel az oktatásügy kiindulópontjairól, gazdasági hátteréről, a diákok, a tanárok, valamint testületeik és önkormányzataik szerzett jogairól nemcsak itt e Házban, hanem kinn a téren is megkövetelt feltételei a közoktatási rendszer megújításának. Ahogy ezt a Törvény és iskola című kötet szerzői fogalmazták, meg kell tehát találni a módját, hogy a lehető legkisebb iskolahasználói érdeksérelemmel alakuljon az állami iskolarendszer állampolgári iskolarendszerré. A meglévő folyamatot úgy kell tehát szabályozni, hogy az állam helyett az iskolahasználókat állítsuk a középpontba.
Az iskolahasználók számára a törvénynek feltétlen szuverenitást kell biztosítania, tehát a törvény középpontjában a gyerek és a szülő kell álljon. Az ő autonómiájukat csak az Alkotmány korlátozhatja. Egyéni, illetve kollektív ellenőrzési jogokat kell számukra biztosítani oly módon, hogy a folyamat-ellenőrzés ne sértse magát a pedagógiai folyamatot. Úgy kell rögzíteni szervezeteik - így a diákönkormányzatok - jogait, hogy saját hatáskörben segíthessék a pedagógiai folyamatot, és ellenőrizhessék az iskola feladatteljesítési mértékét. A diákönkormányzat jogszabályait és a tanulók érdekvédelmi szervezeteinek kialakítási kötelezettségeit pedig nagyon részletesen, pontosan tartalmaznia kell a törvénynek, mert csak így biztosítható, hogy az objektíve gyengébb érdekérvényesítési helyzetben lévő gyerekek számára a döntési pozíció egyensúlya meglegyen.
Tisztelt Országgyűlés! Kérdés, hogy a tervezetben leírt iskola mennyire válasz a mai helyzetre, mennyire válasz az előbb sorolt követelményekre. Mi abból indulunk ki, hogy a szerzett jogok mellett az iskolai életet meghatározó rendelkezések a tanulók helyzetét az iskolai élet összes szereplőjére kiterjedő módon, a nemzetközi normáknak megfelelően kell szabályozzák. Ezért a tervezettel szembeni további követelmény, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményének szellemében garantálja a tanulók jogait, emberi méltóságát, s tegye számonkérhetővé ezek megsértését, a tanári hatalommal való esetleges visszaélést is. Korlátozás nélkül biztosítsa az iskola minden polgára és közössége számára a véleménynyilvánításhoz, az érdemi válaszhoz, valamint ügyének fellebbviteléhez való jogot, és tegye kötelezővé az e célokat szolgáló feltételek és intézmények megteremtését.
Tisztelt Ház! A benyújtott törvényjavaslat indoklás részében hivatkozik ugyan a gyermekek jogairól szóló egyezményre, az alapelvek mégis leginkább csak az erkölcs, a vallási meggyőződés kérdésköreit sorolják, így az egyezmény többi fontos tételei nem válnak hangsúlyossá. Az egyezmény ezen része kiemeli például - idézem -: a gyermek tudatába kell vésni a szülei, személyazonossága, nyelve és kulturális értékei iránti tiszteletet, valamint annak az országnak, amelyben él, továbbá esetleges származási országának a nemzeti értékei iránti, és a sajátjától különböző kultúrák iránti tiszteletet. Fel kell készíteni a gyermeket arra, hogy a megértés, a béke, a türelem, a nemek közti egyenlőség, valamennyi nép, nemzetiségi, nemzeti és vallási csoport és az őslakosok közötti barátság szellemében tudja vállalni a szabad társadalomban az élettel járó mindenfajta felelősséget. A gyermek tudatába kell vésni a természeti környezet iránti tiszteletet. Mindezek a törvényjavaslatból hiányoznak.
A benyújtott törvényjavaslat az iskolai élet belső demokratizmusában az 1985. évi I. törvényhez képest is visszalépést jelent. A törvényjavaslat jogokat vesz vissza, tanulói jogokat, melyeket a ma érvényben lévő oktatási törvény biztosít. A törvényjavaslat nem biztosítja többek között a megkifogásolás lehetőségét a legalapvetőbb esetekben sem, például az emberi méltóság tiszteletének sérelme esetén. De a javaslat 83. §-ának (2) bekezdése még arra sem ad lehetőséget, hogy akaratlan tanári tévedést tegyen szóvá a diák. Az pedig, hogy hogyan gondolja a törvényt beterjesztő a közéleti szerepet vállaló társadalmi szervezetek egy részének intézményből való kitiltásával a demokratikus intézményt, a közéletre nevelést, az legyen a későbbi részletes vita tárgya. Meg kell tehát védeni az oktatási rendszeren, illetve az egyes oktatási intézményeken belül korábban elért demokratikus pozíciókat is, így biztosítva a diákok, tanárok, valamint testületeik, önkormányzataik szerzett jogait.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezek csak egy szeletét jelentik annak a problémacsokornak, amit a diák, azaz az iskolahasználó állampolgár e törvénytervezettől kap. Azonban - ahogy ez már más hozzászólásokban is elhangzott - javaslat sincs olyan kérdésekre, mint hogy a törvényjavaslat nem fogalmazza ezeket, hogyan segíti, segítheti a pályakezdők munkába állását, munkára találását, munkába állni nem tudók részére a további foglalkoztatást, a munkába állást segítő továbbképzést és még számos, az esélyegyenlőtlenség kezelésével kapcsolatos kérdést. A törvénytervezet mindezekre nem reagál.
Mai állapotában ezért nem alkalmas, s ezért nem tudjuk elfogadásra javasolni, nem tudjuk elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
(12.40)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi