HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)

Full text search

HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)
HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! 1993. május 15-én a Parlament elutasította a közoktatási törvénytervezetet. Na nem az 1990-ben választott Parlament, hanem a második velencei Országos Diáktalálkozó három napra alakított parlamentje. (Derültség a jobb oldalon.)
A második velencei Országos Diákkongresszus résztvevői három napig parlamenti játékot játszottak és három napig értelmezték, elemezték a közoktatási törvényt.
Az ország különböző részéről 150 diákönkormányzati vezető érkezett Velencére és a kongresszus három napján a diákok négy frakciót alakítottak. A frakciók politikai irányultsága nagyjából megegyezett a magyar Országgyűlés politikai irányultságaival.
A miniszteri expozét, a parlamenti játéknak megfelelően, én tartottam. (Szórványos taps a jobb oldalon, zaj.) Ebben a pillanatban, ebben az időszakban kezdtem rájönni, hogy milyen nehéz is a helyzete és milyen sanyarú is a sorsa egy közoktatási miniszternek, mert meg kell valljam, nem volt egyszerű védeni ezt a törvénytervezetet azok előtt a diákok előtt, akikkel nem egyeztetett sem a Kormány, sem a kormánykoalíciós párt ebben az időszakban.
Tisztelt Ház! Egy közoktatási törvény van születőben úgy, hogy a diákok véleményét nemigen kérdezte meg senki. Ezek a fiatalok megtették azt, ami tőlük telhető volt. Önszerveződtek és ma már száznál is több ifjúsági szervezetük van.
Nagyon hálátlan feladat és nagyon veszélyes döntés egy fiatalokról szóló, a fiatalok jövőjét meghatározó törvényt úgy alkotni, hogy nem kérdezzük a véleményüket. Ezt a Szabad Demokraták Szövetsége május 12-étől 15-ig pótolta a Kormány helyett, illetve a kormányzópártok helyett.
A diákok számtalan kérdést tettek fel és engedjék meg, hogy ezekből a kérdésekből egy csokrot összeállítva, megörvendeztessem önöket.
Azt kérdezték a diákok, hogy ki kérdezte meg a legfőbb érdekelteket, hogy mit akar a gyerek. Milyen lehetősége van arra egy diáknak, hogy beleszóljon abba, hogy belőle mit csinál majd az iskola? (Zaj. - Kátay Zoltán: Embert!) Mitől lesz minőségileg jobb az iskola? Mitől fog a diák jogos elvárásainak egyre inkább megfelelni? A pedagógus anyagi megbecsülésétől? Hol van a garancia? A közalkalmazotti törvényben, amely évekre előre bermerevíti a béreket? Az egységes követelményrendszerben? Hol a garancia és ki készíti ezt az egységes követelményrendszert?
A pedagógusképzésben és -továbbképzésben? A diákok nagyon jól érzik, hogy a tanáraik fáradtak és nagyon nehezen tudják magukat továbbképezni. Ők maguk megfogalmazták, hogy szívesen látnák azt, ha tanáraik bizonyos időszakokra képesek lennének - lehetőségeikhez mérten - önképzési szünetekben részt venni.
A hatékony ellenőrzés kiépülésében? Ki védi majd ezeket a hatékony ellenőrzéseket? És ebben a tanár milyen szerepet fog vállalni?
(17.30)
A diákok jogos kérdéseit és követeléseit Rózsa Edit képviselőtársammal módosító indítványok formájában fogjuk beadni, amelyek a diákönkormányzatokról szólnak, a diákok autónómiájáról szólnak, amelyek a szakmunkástanulók kizsákmányolásának megszüntetéséről szólnak, amelyek arról fognak szólni, hogy hogyan értik meg azt a diákok, hogy beleszóljanak abba, hogy milyen óraszámban vesznek részt a tanórai látogatásokon, milyen tananyagokat szeretnénk választani, hogy a szüleik hogyan szólhatnak bele az iskola módszereibe és rendszerébe.
Tisztelt képviselőtársaim! Amennyiben úgy gondolják, hogy ezek a kérések, a diákok kérései a Házhoz eljuthatnak, és amennyiben úgy gondolják, hogy ezeket támogatásra tartják méltónak, akkor majd bizonyára velünk fognak szavazni. Köszönöm a figyemüket. (Taps a Szabad Demokraták Szövetségének padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi