BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! A kérdésben felvetett problémával kapcsolatban, úgy gondolom, a választ követően ön is meggyőződhet arról, hogy nem szükséges törvény módosítása, a jelenlegi szabályozás az ön által felvetett problémát meg kell, hogy oldja.
Ami a Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tavaly elfogadott 1992. évi XXII. törvény 95. §-ában szabályozott végkielégítés jogintézményét illeti, ez más, mint amely az ön kérdésére valószínűleg okot adó példa, a korábbi jogi helyzetet előidéző, úgynevezett állami végkielégítés esete volt. Ebben az esetben a korábbi joghelyzetben a havi átlagkereset akár 24-szeresére is jogosult volt a végkielégítés alanya, és ezt az összeget valóban nem a béralap terhére folyósították. És a végkielégítésből, ahogyan ön mondja a kérdésében, csak kifejezett bírói döntést követően - tehát végrehajtási ügyként - lehetett tartásdíjat vonni. Ezzel szemben a jelenleg hatályos jogi szabályozás - a Munka Törvénykönyvében szabályozott végkielégítéssel kapcsolatban - más. Jelenleg a végkielégítést a célját illetően azért szavazta meg a tisztelt Országgyűlés tavaly, hogy a munkavállaló részére egy kvázikárpótlásként a munkáltató rendes felmondás helyett vagy jogutód nélküli megszűnése esetére jövedelmet biztosítson, tehát fedezze a munkavállaló részére az önhibáján kívül munka, illetve jövedelem nélkül maradt időszakot, és ezzel kapcsolatban eltartottjai megélhetését, amíg újból el tud helyezkedni, illetőleg amíg nem lesz jogosult a munkanélküli-járadékra. Ebből következik, hogy a szabályozás célja és jellege is jövedelempótló járandóságként kívánta ezt a végkielégítést bevezetni a magyar jogintézmények sorába. És a havonta esedékes munkabér helyett - amelyet egyébként szintén a bérköltség terhére kell fizetni - ezt a végkielégítést is a bérköltség terhére fizeti ki, és a munkavállalót a végkielégítés ilyen formája után is adó- és nyugdíjjárulék-fizetés terheli.
Ebből következik az, hogy az ön által módosítani kívánt 4/1987. (VI. 14.) számú IM-rendelet 10. §-a értelmében a tartásdíj alapjaként elsősorban a tartásra kötelezett személy főállásban elért, bérköltség terhére kifizetett összes munkabére és így tovább, tehát egyéb járandósága, tehát a végkielégítés is alapot szolgáltat.
(15.20)
Így nincsen különbség a tartásdíj fizetése és levonása szempontjából a munkabérnek, illetőleg a végkielégítésnek az ily módon ismertetett formája között, figyelemmel a már idézett jogszabályra.
A levonásról tehát a bíróságnak nem kell külön rendelkeznie, mivel az ítélet, illetőleg az egyezséget jóváhagyó végzés, mint ezt ön is nyilván jól tudja, úgy szól, hogy a béralap vagy bérköltség terhére kifizetett valamennyi juttatás megfelelő százalékát meg kell fizetni, le kell vonni. Ha ezt tehát a munkáltató elmulasztja, természetesen kezesként, mégpedig készfizető kezesként felel. Hogy vonakodik-e ezt teljesíteni, ez már bírósági ügyként kötelezettséget von maga után.
Ezért álláspontom szerint jogszabály-módosításra sem törvényi, sem egyéb jogforrási szinten nincsen szükség. Az más kérdés - és a felvetésnek s az itteni nyilvánosságnak az okán is mondhatom ezt -, hogy megfontolást igényel, és ezt - azt hiszem - nem lehet elmulasztanom, hogy a kérdéssel kapcsolatban, ha bírói jogalkalmazói bizonytalanság észlelhető, akkor valóban mi a magunk részéről az egységes jogalkalmazás érdekében a Legfelsőbb Bíróságnál egy állásfoglalás kiadását fogom kezdeményezni. Gondolom, hogy ebben a kérdésben a bíróságok általános gyakorlatában nincs zavar, de meg fogjuk vizsgálni ennek az állásfoglalás-kérésnek a keretében a bizonytalanság mértékét.
Kérem, hogy ezzel kapcsolatban ezt a választ szíveskedjék elfogadni, tehát az álláspontunk azonos, ha pedig a bírói gyakorlat akadozik, akkor ebben az intézkedéseket meg fogjuk tenni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi