GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a kérdést, így legalább módom van beszámolni a tisztelt Háznak arról a munkáról, amelyet ezen a téren folytatunk a minisztériumban, tehát a csomagolóanyagokról és ezen belül a folyékony élelmiszerek csomagolóanyagaival kapcsolatos munkáról van szó. Az illetékes országgyűlési bizottság ezt a munkát már ismeri és támogatja.
Annak idején a konzerves üvegek, vagyis az öblösüvegek visszaváltásának összeomlása nagyon váratlanul és negatívan érintette tárcánkat, s ami ennél fontosabb, a környezetet is. Nemcsak olyan szempontból látjuk a veszélyt, hogy nő a hulladékhegy, hanem a meg nem újuló természeti erőforrások pocsékolását is fel kell ismerni ebben a tendenciában. Önmagában a betétdíj fontos piaci szabályozó, de nem elégséges azért, mert csak a fogyasztót befolyásolja, sem a gyártót, sem a kereskedőt nem bírja rá az újratöltésre, viszszagyűjtésre.
Általánosabb gazdasági szabályozásra van szükség, ezért a KTM kidolgozott és egyeztetésre kiadott egy kormányhatározatot, amely a gyártótól a fogyasztóig szabályozza a csomagolóanyag mozgását. Egyelőre ezt a legsürgősebb területre, a folyékony élelmiszerekre kívánjuk kiterjeszteni. Ha a szükséges egyeztetéseken a tervezet túljut és a Kormány jóváhagyja, hatása a hatálybalépés után néhány hónappal érezhető lesz.
Tervezi a KTM egy magasabb szintű hulladékgazdálkodási jogszabálynak az elkészítését is. Ezt idén szeretnénk vitára bocsátani. Ebben kell intézkedni a közterületi hulladékok kérdéskörében, mert a jelenlegi szabályozás nem elégséges.
Hasonló a helyzet a települési szilárd és folyékony hulladékok kezelésével, illetve ezek lerakóinak szabályozásával is. Az biztos, hogy a szigeteletlen, ún. szemétbányákat nem szabad megtűrni.
Köszönöm még egyszer a kérdést, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a tárca törekvéseit ezen a téren támogassa. Igyekszünk ezt a munkát gyorsítani, de nem csak rajtunk múlik az, hogy mikor tudjuk ezeket a szabályozásokat kiadni, mert a többi tárcának a hozzáállásától is függ ez a dolog. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi