GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az a minősítés, amelyet ön mondott, hogy jelentős mennyiségű benzin: ez 15 köbméter volt - azért nem olyan hatalmas mennyiség. Ez a 10 millió forintos becsült kárösszeg is egy kicsit túlzás. De nem ez a lényeg, hanem az elvi kérdések.
Az első kérdésre azt válaszolhatom, hogy a felügyelőségeink megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkeznek. Ügyeleti hálózatunk a nap 24 órájában elérhető. Egyébként túlmunkában végzik ezt a kárelhárítási irányító munkát a szakemberek, és a köztisztviselői törvény szerint megfelelően honorálni nem is tudjuk.
A második kérdésre azt válaszolhatom, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeknek a jogi szabályozás értelmében a kárelhárítás elrendelése, illetőleg, ha szükséges, a végrehajtás irányítása a feladatuk.
Az elmúlt években évente körülbelül 5000 bejelentés érkezett, amelyekből mintegy 2000 volt megalapozott, és ebből 200 volt olyan, ahol felügyelőségi beavatkozásra volt szükség. A 200-ból körülbelül 40 esetben volt szükség arra, hogy a felügyelőségek állami pénzből megelőlegezzék a végrehajtást. Ilyen volt például az angolnapusztulás a Balatonon. Egyéb esetekben a felügyelőség a költségeket utólag be tudta hajtani.
A napi gyakorlatot szolgáló egységes kárelhárítási szabályzat pillanatnyilag még nem létezik, de tervezem ennek a kiadását. S ezek a kárelhárítási szabályzatok felváltják az ideiglenes kárelhárítási szabályzatot, amely ma működik.
Én úgy gondolom, hogy az adott ügyben az illetékes felügyelőség helyesen járt el. Sajnos, más oldalon van szabályozatlanság. Felháborító, hogy a magyar utakon biztosítás és vagyon nélküli cégek veszélyes áruk tömegét szállíthatják.
Továbbá felháborító a vállalkozási szabadság olyan értelmezése, mely szerint az elkövetett kárért a helytállást megpróbálják az adófizetőkre áthárítani.
Kezdeményezni fogjuk, hogy a veszélyes anyagok gyártásával, szállításával foglalkozó cégek működését úgy szabályozzuk, hogy a tevékenységgel esetleg összefüggő okozható kár mértékéig kötelező biztosítással vagy banki fedezetigazolással rendelkezzenek. Előkészületben van ez a rendelet, talán az ősszel meg tud születni.
Ezt tudom mondani a kérdéseire. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi