HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Köszönöm szépen államtitkár úrnak a lehetőséget, hiszen rendkívül sürgető kérdésről van szó. Éppen ez a sürgetés a kérdés témája. Boross úr sajnálatos balesetének a körülményei között is köszönöm, hogy lehetőséget ad a kérdésre.
A VIII. kerületi Német utca 21. számú ház hetek óta - kérem, ne vegyék ezt irodalmi beszédnek, valóság, amiről beszélek - tűzfegyverek és újabban már benzines palackok ostroma alatt áll. (Dr. Schamschula György: Azt a hétszázát!) A házban jártomban már két hete azt tapasztaltam, hogy egyetlen ép ablak sincs, a gyermekes családok elmenekültek. Ezt megelőzően lelki betegek lettek a gyermekek. A házban, pontosan úgy, mint ostromállapot idején, olyan módon, ahogy évtizedek óta erre nem volt példa, lehajtott fejjel mennek el, próbálnak elbújni az ablak alatt a lakók, akik még bent laknak.
Az önkormányzat szükséglakásokat ajánlott fel azoknak, akik el akarnak költözni, és ezzel élnek is néhányan a lakók közül.
Az első lövedék április 18-án csapódott be, feltehetően a hátsó udvar irányából.
Április 23-án több lövés érte a házat. Április 24-én éjjel golyózápor zúdult a ház ablakaira.
(15.00)
Április 25-én éjjel a budapesti akciócsoport kiszállt, és jelenlétükben is több lövés érte a házat. Az egyik udvari ajtón magam is láttam a lövésnyomokat; kétségtelenül nem komoly tűzerejű, de mindenképpen lőfegyverből származó lövések ezek.
A ház lakói nem tudják, nyomoz-e még a rendőrség. A közös képviselőnek azt mondták, hogy május 7-én a rendőrség lezárta volna az ismeretlen tettes elleni nyomozást. Én azonban nem tartom hihetőnek ezt az értesülést, legalábbis remélem, hogy újra nyomoznak, hiszen még aznap éjjel benzines palack - ismert magyar nevén: Molotov-koktél - robbant az udvaron. Tegnapelőtt, tegnapra virradó éjjel kő- és téglazápor társult a fegyvernemekhez, és beborította a házat. A rendőrség néha újrakérdezi a szemközti ház lakóit, azonban mindmáig nem tudja, mi történik.
Tisztelt miniszter úr! Lehet-e megtudni, tudja-e ön, hogy mi történik itt? Mit tesz a rendőrség, hogy a közbiztonságnak a fogalmát is mulatságossá tevő, embereket állandó komoly veszélyben tartó helyzetet felszámolja?
A ház a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tolnai utcai épületének a közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Nem zavarja-e a kapitányság nyugalmát ez a közelség? Mit tervez a Tolnai utcai kapitányság - helytelenül tettem fel úgy a kérdést, hogy ön, mit tervez vajon a Tolnai utcai kapitányság - a hasonló támadás megelőzésére, és ugyanezeket a megelőző intézkedéseket nem volna-e módja a rendőrségnek az immár többhetes ostrom alatt álló ház védelmére is bevetni? Tudna-e legalább valami hipotézist mondani a ház lakóinak a megnyugtatására? Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi