KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Nyílt titok, mindennapos szóbeszéd tárgya a magyar mezőgazda nyomorúsága, helyzetének kilátástalansága. Szorgalmának, verejtékének minden hasznát a kereskedelem szakítja le, illetve mások viszik el.
Vegyük például a disznótartást: 720 forintos tápárak mellett többe kerül a táp, mint a kész disznó. Eladáskor még egy fillért sem lát a termelő, mikor ki kell fizetnie az állatorvost, a marhalevél és az elszállítás díját. Mindezek után boldog lehet, ha 73-74 forintot kap a hús kilójáért - miközben a piacon 435 forint a csont nélküli karaj, 280 a csontos karaj, és 263 a comb.
E végsőkig jutott helyzetben is, mint vérszopó paraziták, élősködnek a termelő nyakán a különféle felvásárlók, akik évek óta tűnnek ki azzal, hogy hol kisebb, hol nagyobb összegeket csípnek-lopnak a központilag meghatározott árakból. Konkrét tudomásom van róla, hogy most, közvetlenül húsvét előtt 110 forint helyett 95-öt adtak egy szatmári faluban a 30 kilós bárányok kilójáért.
Megfigyelők szerint disznóknál 500 és 1000 forint közötti, teheneknél 3-5000 forint közötti, juhoknál pedig 4-500 forint a felvásárlók darabonkénti haszna. Mondani sem kell, hogy nagyobb tételek esetén mindez százezreket, milliókat jelent. Természetesen legyen meg a felvásárló haszna - senki sem kívánja, hogy ingyen vesződjenek -, de véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely a termelő megrablását eredményezi, és a leghatározottabban kell a termelő védelmét megszervezni - a védőárak rendszerétől kezdve a feketepiac, a törvényes előírásoknak meg nem felelő vágóhidak felszámolásáig és a többi.
Mindehhez le kell számolni a hamis illúzióval, hogy nálunk már kifejlett piaci viszonyok vannak, és megengedhetik a főhatóságok tisztségviselői, hogy malmozzanak, miközben a termelő az utolsókat rúgja.
Tudomásul kell venni, hogy a gazdaságban nem úgy történnek a dolgok, mint a Genezisben, ahol szól az Úr, hogy legyen - és lőn. Megengedhetetlen a protekcionizmus elutasítása. Tessék tudomásul venni, és tisztelettel kérem: essen le végre a tantusz, hogy ami gyenge, fejlődésben van, azt védeni kell. Ehhez képest csak mint merénylet értékelhető, hogy 1991-ben 200000 tenyészbárányt hoztak be Ukrajnából és Szlovákiából. Nem tudom, ki volt az az okos ember, aki ebben rendelkezett, de megérdemelné, hogy meghúzzuk és csengőre csavarjuk a fülét… (Derültség.) Vagy hogy több ezer tonna fagyasztott marhahúst szállítanak az országba, mialatt a magyar állattartó majd megőrül, mert felvevőpiac hiányában nem tudja, mitévő legyen: nem tud mit kezdeni állományával, és lassan fel kell számolnia gazdaságát. Várom válaszát. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi