MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Csepel-szigeten, Halásztelek térségében 1992. december 18-án közúti baleset következtében jelentős mennyiségű benzin ömlött ki a közút melletti szántóföldre, ami súlyos környezeti károsodást okozott, főként a vizek minőségében. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Fel- ügyelőség 1992. december 23-i határozatában a tartálykocsi tulajdonosát a környezeti kár azonnali elhárítására kötelezte. A kárelhárítás azonban a mai napig nem történt meg.
Az eredetileg mintegy 300 000 forint költségigényű kárelhárítás 1993. márciusi szakvélemény szerint körülbelül 10 millió forintba kerülne. A kárelhárításra kötelezett szervezet - információink szerint - ekkora költségek viselésére képtelen. Az idő múlásával pedig a környezeti károsodás egyre súlyosabb, egyre összetettebb, és ennek rövid időn belüli megoldásával az érintett szervek közötti jogvita sem kecsegtet.
Feltételezésem szerint a konkrét esetnek általánosítható tanulságai lehetnek, ezért kérem miniszter úr válaszát az alábbi kérdéseimre:
1. Figyelemmel a jogszabályban meghatározott irányító jogkörére, megnyugtatónak tartja-e a környezetvédelmi feladatok ellátásának szervezeti feltételeit?
2. A környezetvédelem területén létezik-e - és ha igen, mely szervezet ez - olyan állami szervezet, amelynek feladata a veszélyhelyzet azonnali elhárítása, ha a jogszabályban foglalt feladatok végrehajtásában az úgynevezett termelő azonnali részvétele különböző okok miatt (például anyagi eszközök hiánya) nem biztosítható?
3. A veszélyhelyzetek elhárításához szükséges anyagi feltételek milyen módon és mértékben biztosítottak?
4. Tervez-e intézkedést a jelenlegi helyzethez képest megnyugtatóbb helyzet megteremtése érdekében?
Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi