MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)
MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az említett pályázat szerint ön és az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság értékesíteni szándékozik a Magyar Távközlési Részvénytársaság jelentős kisebbségi részvénytulajdonát, és a nyertesnek országos távbeszélő-szolgáltatói jogot kíván adni. Úgy tudom, hogy a pályázat szerint a nyertest bizonyos primer körzetekben, helyi primer körzetekben is hasonló jogok illetnék meg.
Első megjegyzésem ezzel kapcsolatban az, hogy mindenképpen örvendetes, hogy közel három év óta végre úgy tűnik, mintha a távközlés ügyében történne valami. Nagyon fontos ez, hiszen az ország egyik leggyengébben működő infrastruktúrája, a távközlés, ha végre fejlődne, az jelentős gazdasági javulást is okozhatna az országnak. Le kell szögezni ugyanakkor, hogy mindaz, amit ennek érdekében a kormányzat eddig tesz vagy tett, tesz vagy nem tesz, nem egészen világos, nem egészen átlátható, nem egészen érthető. Sem a piac szereplői számára, sem a fogyasztók számára, tehát a társadalom egésze számára sem az. Megkockáztatom, hogy még a MATÁV Rt. számára sem mindig az, holott ez a monopolszervezet minden bizonnyal jelentős befolyást gyakorol az események menetére.
Azt gondolom, nem túlzás ez az állításom, hiszen ha megnézzük, hogyan alakult a távközlési szektor szabályozása, akkor ez világosan látható lesz. A távközlési törvény nagyon komoly harcok után, óriási késéssel lett elfogadva, de nem léphetett hatályba, mert a frekvenciagazdálkodási törvényhez kötötték alkalmazását. A mai napig nincs - nagyon sajnálatos módon - a Kormánynak a Parlament által elfogadott távközlés-politikai koncepciója. Arról már nem is beszélek, hogy a nagyon fontos végrehajtási rendeletekről gyakorlatilag semmit sem lehet tudni. Pedig ezek alapvetően befolyásolnák a szektor szabályozását.
Nagyon sajátos körülményeket jelentenek ezek, hiszen a szabályozatlanság közepette egyesek esetleg jóval több információra tehetnek szert, mint mások. Hiszen például az említett távközlés-politikai irányelvek nélkül honnan tudnák a piac szereplői, hogy egy ilyen nagyon komoly pályázati felhívás mit jelent számukra. Különösen igaz ez, ha megvizsgáljuk a magyarországi tényeket, ahol - ha tetszik, ha nem - tudomásul kell venni, hogy a távközlés fejlesztése érdekében és a szolgáltatási jogok elnyerésére is számos helyi telefonépítő társaság alakult, és ezeknek egy jelentős része, legalábbis több, a beruházás-előkészítési szakaszokat már megtette, gyakorlatilag indulhatna a fejlesztéssel.
(14.20)
És ebben a helyzetben jelenik meg ez a pályázat, amely egyébként nagyon örvendetes. De ez a pályázat alapvető kihatással lesz a Magyar Távközlési Részvénytársaság privatizációjára, de alapvető kihatással lesz más telefontársaságokra is. Végső soron tehát az egész távközlési szektor jövőjét meghatározza.
Az óriási gond ezzel csak az, hogy igazából senki nem tudja, hogy ez az alapvető kihatás mit fog jelenteni számára.
Ez még akkor is így van, hogyha személy szerint ön miniszter úr több kormánypárti fórumon ezzel a pályázattal kapcsolatban mondott különböző tudnivalókat, de ugyanakkor én úgy látom, hogy a bizonytalanság ennek ellenére mégis nagy. Különösen, hogyha a helyi telefontársaságokat nézem, az ő körükben teljes a bizonytalanság. Éppen ezért talán szükséges néhány kérdést itt tisztázni a Parlamentben az ország nyilvánossága előtt. Még akkor is, hogyha a pályázati felhívás szerint például a helyi önkormányzatoknak a tegnapi napig, tehát május 10-éig kellett volna nyilatkozni a felhívással kapcsolatban.
Ezek a kérdések, amelyeket szerintem érdemes tisztázni az ország nyilvánossága előtt, a következők:
Ez a koncessziós pályázat mit jelent a Magyar Távközlési Részvénytársaság szemszögéből nézve?
Mit kell az alatt érteni, hogy a pályázat nyertese országos koncessziót kap?
Mit jelent az, hogy a pályázat nyertese meghatározott primer körzetekben is szolgáltatási jogot kap, melyek ezek a meghatárzott primer körzetek?
Végül: szükséges tudni azt is, hogy mikor lesz a Kormánynak a Parlament által elfogadott távközlés-politikai koncepciója, és mikor várhatják a piac szereplői, hogy a nagyon szükséges és nagyon hiányzó végrehajtási rendeleteket is kiadja a kormányzat? Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi