SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)

Full text search

SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)
SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Igazságügy-miniszter Úr! Közismert tény, milyen gyakran jelent gondot a gyermektartásdíj behajtása olyan esetekben, amikor az anya vagy az apa nem teljesíti tartási kötelezettségét. Ilyenkor segítséget kell nyújtson a szociális ellátórendszer, holott jelentős számban ez elkerülhető lenne. Gyakorló jogászok tudják, hogy jogi eszközökkel sohasem lehet a tartási kérdéseket teljeskörűen szabályozni; ugyanakkor a jogalkotók mindenkori kötelezettsége, hogy az esetleges tartás alóli kibúvás lehetőségeit a legkisebbre szorítsák.
Most egy olyan ügyre szeretném felhívni igazságügy-miniszter úr figyelmét, amely feltétlenül megoldásra vár. A gyermektartásdíjat a bíróság állapítja meg ítéletével vagy a szülők által kötött egyezséget hagyja jóvá végzésben, illetve ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy bírósági meghagyással történik a tartási kötelezettség megállapítása. A bírósági döntések végrehajtására vannak jogi eszközök, ugyanakkor ezek feltétlenül kiegészítésre szorulnak. Az általam javasolt kiegészítés a végkielégítésből történő gyermektartásdíj-levonásra vonatkozik.
Ha végkielégítést kap valaki, mert munkáltatója felmondott neki, vagy a munkáltatója jogutód nélkül szűnt meg, munkanélküli-járadék számára a munkaviszony megszűnését követő annyi hónap elteltével folyósítható, ahány havi átlagkeresetének megfelelő összegű végkielégítést kapott. Ilyen esetben a Munka Törvénykönyve értelmében ki kell állítni az úgynevezett MIL-lapot; de arról nem rendelkezik a törvény, hogy ezen a végkielégítés tényét, illetve mértékét is fel kellene tüntetni. Ha a végkielégítésben részesült tartásdíj fizetésére kötelezett személy, akinek a munkabére már le volt tiltva, és a munkaviszony megszűnése után önként nem fizeti a tartásdíjat, más mód a behajtásra nincs, mint a végrehajtási lap kiállítása. Ez a behajtási forma a leghosszadalmasabb, valamint eredményessége sem valószínű.
A végkielégítést nem lehet felfogni csak egy egyszeri, nagyobb juttatásnak, hiszen munkanélküli- járadék sem jár annyi hónapra, ahány hónapnak megfelelő átlagkeresetet kapott valaki. Ez inkább egyfajta jövedelempótló juttatás.
A megoldást az jelentené, ha a tartásdíjat levonnák a végkielégítésből, és azt a volt munkáltató - az esedékes hónapok feltüntetésével - kifizetné a gyermeket nevelő szülőnek. Ha ezt elmulasztaná a munkáltató, készfizető kezesként köteles lenne helytállni. A levonás tényét és az összeget a MIL-lapon is fel kellene tüntetni. Ehhez véleményem szerint szükség van törvénymódosításokra, de igazságügy-miniszteri rendelet módosítására is.
A végkielégítésből történő gyermektartásdíj levonásának bevezetésekor problémát jelenthet, ha a tartásdíj fizetésére kötelezett személy több hónapra számított végkielégítést kap, de - akár azonnal - elhelyezkedik. Helytelen és igazságtalan lenne ilyenkor az új munkahelyen kapott munkabérből is levonni a tartásdíjat. Ilyen esetekben ki kell számítani, hogy az új munkaviszony alapján nem járna-e több tartásdíj; s ha igen, akkor ki kell egészíteni a már korábban kifizetett tartásdíjat. A munkáltatók jelenleg nem vonják le a végkielégítésből a gyermektartást, mondván, erre egyetlen jogszabály sem kötelezi őket. A készfizető kezesként történő helytállást is megtagadják az előbb hivatkozottakra alapozva. Ez valódi megoldatlan állapotot, joghézagot jelent, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a végkielégítés akár 12 havi átlagkeresetet is elérhet. Erre az időszakra ugyanis munkanélkülieknek járó ellátás nincs, és ha eltűnik az apa vagy az anya, a gyerek a távol lévő szülő részéről hónapokon át ellátatlan marad.
Arra kérem igazságügy-miniszter urat, illetve a Kormányt, tegyék meg a szükséges lépéseket azoknak a gyermekeknek az érdekében, akiknek a létbiztonsága kerülhet veszélybe akkor, ha e rendezetlenség miatt nem kapják meg a részükre törvényesen járó gyermektartásdíjat.
Mindezek alapján azt kérdezem, mikor számíthatunk a szükséges törvénymódosításokra irányuló előterjesztésekre, illetve igazságügy-miniszteri rendelet módosítására. Várom igazságügy-miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi