BERTHA ZOLTÁN, DR. (független)

Full text search

BERTHA ZOLTÁN, DR. (független)
BERTHA ZOLTÁN, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a lehetőséget, három percet kérek. Az ország második legnagyobb települése, Debrecen tudvalevőleg a magyarországi reformátusság központjának számít. Itt állt elő az a döbbenetes helyzet, hogy a református egyház a várostól, az önkormányzattól mindeddig még egyetlen ingatlantulajdont, egyetlen négyzetméternyi területet nem kapott vissza jogtalanul elkobzott vagyonrészeiből.
Tavaly az egyház elindította a református kollégium általános iskoláját, a város egyetlen ilyen intézményét. A két első osztály számára a nagykollégiummal egy műemlékegyüttest képező, úgynevezett Füvészkert utcai épületben jelölte ki a közgyűlési határozat a szükséges két tantermet, ott, ahol régen is református iskola működött, leszögezve, hogy az évenkénti új első osztályokkal való bővüléshez a tanteremigényt megfelelően kielégítik.
Ez értelemszerűen, logikusan és messzemenő ésszerűséggel ezt az épületet jelenti. Ráadásul az egyház csak használati jogot kér. S most mégis, mindennek ellenére veszélybe került ez az egyetlen református elemi iskola a kétszázezres nagyvárosban. Félő, hogy a képviselő-testület, természetesen baloldali és liberálisnak nevezett többsége révén, múlt évi döntését megmásítva kiteszi innen az iskolát, bizonytalanságba sodorja, működését ellehetetleníti, a már egyszer eldöntött méltó elhelyezés helyett ideiglenes, távlattalan álmegoldásokkal szétzilálja, hányattatja, tönkreteszi.
A belvárosi, a kollégiumhoz közeli lehetőség megteremtése a szerves összetartozás miatt és azért is elengedhetetlen, mert ez az iskola nyilvánvalóan a nagyváros egész területéről fogadja a gyermekeket. S hogy mekkora igény van rá, azt a többszörös túljelentkezés s a máris több ezerre rúgó támogató aláírás demonstrálja, amellyel ezrek kérik az iskola itteni, Füvészkert utcai folytonosságát.
Fenyeget tehát, hogy a városi önkormányzat - többségének szégyenére - nem lesz hajlandó megfelelő, méltó elhelyezést biztosítani az egyetlen református elemi iskolának. Ez pedig debreceni és országos méretekben egyaránt botrányos s általában az egyházi ingatlanügyekben megmutatkozó bizonytalankodás, vonakodás. Mert a debreceni tanítóképző főiskola tulajdonjogát az államtól nyerte vissza az egyház, s olyan szigorú feltételekkel, megkötésekkel, hogy ott csorbítatlanul és minden szempontból biztosítani kell az eddigi oktatási körülmények egészét. Ezt a garantált világnézeti semlegességet pedig nem sértheti meg egy ideológiailag elkötelezett iskola odatelepítése, hiába ajánlgatják ezt egyesek. Szükség van tehát a Füvészkert utcai református elemire.
Ez az egész eset azért is szomorú, mert végeredményben politikai tendencia: az erősödő vallásellenesség, hagyományellenesség, tradicionális kultúraellenesség lepleződik le általa. S ha ez eluralkodik, a legyőzöttnek látszott és remélt, fél évszázados ateista diktatúra vonásai élednek újra, kinek szégyenére, kinek szenvedésére. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal napirend előtti felszólalásról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi