KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Garantáltan három percen belül maradok - felszólalásom azonban olyan jellegű, talán a tartalmából ki fog derülni, hogy nem lehet máskor elmondani.
Néhány nap múlva választásra kerül sor Magyarországon, és hogyha ezek sikeresek lesznek, akkor 44 év után újra a járulékfizetők kezébe kerül a társadalombiztosításnak, a szociális biztonság legnagyobb intézményének az irányítása. Sokan vagyunk ebben a Házban, akik őszintén szurkolunk a választás sikeréért, hiszen ez a Parlament alkotta meg az önkormányzatra vonatkozó törvényt, és ez a Parlament hozta meg a választásra vonatkozó törvényt is. Vannak természetesen ellendrukkerek is, akik nem szeretnék azt, hogy maguk a járulékfizetők irányítsák a társadalombiztosítási önkormányzatot.
Felszólalásomnak természetesen nem ez az oka, hiszen ezek a tények nyilvánvalóak mindenki előtt. Azért kértünk a frakció nevében szót, mert olyan hírek terjedtek el, hogy ezen a héten, csütörtökön, a Kormány szóbeli előterjesztés alapján tárgyalni szándékozik a társadalombiztosítás hivatali szervezetének megosztására vonatkozó javaslatot.
Tisztelt Ház! Egy nappal a választások előtt, ha ez a szándék őszinte, akkor természetszerűleg tiltakoznunk kell ellene, hiszen az elmúlt két esztendőben - de inkább három esztendőben - annyi minden történt a társadalombiztosításban, hogy egy sereg ügyben az önkormányzatok már kész helyzetet találnak: olyan helyzetet, amelyen változtatni nagy valószínűséggel nem tudnak. Nem kell még fokozni azokat a tényezőket, amelyek már eleve leértékelni szándékoznak a társadalombiztosítás önigazgatását.
Mi magunk, ez a Parlament határozta meg 1991 őszén azt, hogy mi lesz a majdani önkormányzatnak, a majdani önigazgatásnak a jogosítványa. Ezek között van az is, hogy nem lehet sem olyan törvényt, sem olyan kormányrendeletet, határozatot hozni nélkülük, jóváhagyásuk, véleményük nélkül, amely a társadalombiztosítás területét érinti. Életbevágóan fontos az, hogy a hivatali szervezet hogyan alakul - nemcsak a költségek miatt, hanem azért is, mert most négy hónap alatt állapítanak meg egy nyugdíjat Magyarországon… Nem mindegy tehát, hogy ezt az önigazgatás nélkül vagy azzal együtt tesszük meg.
Ellenzéki képviselőként, ellenzéki képviselőcsoport nevében nem tehetünk mást, mint azt, hogy ha ezek a hírek napvilágra kerülnek, akkor tiltakozzunk ellene, és felkérjük a Kormányt, hogy ne tegye meg ezt a lépést, ne tárgyaljon most a hivatali szervezet megosztásáról, mert ez a lépés erkölcstelen lépés lenne egy nappal a választások előtt. Kérjük ezért a Kormányt, hogy várja meg azt az időt, amikor összeáll a tb. önkormányzata, az önigazgatás létrejön, és velük együtt, az ő javaslatukra, az ő egyetértésükkel történjék változás a hivatali szervezetben - ha egyáltalán szükséges ez. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal napirend előtti felszólalásról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi