SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény 9. §-a kimondja, hogy az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.
Tökéletesen ebben a szellemben nyilatkozott Pongrácz Tibor államtitkár úr is, amikor az egyik napilapunkban ezt jelentette meg: "Parlamenti képviselők minden információhoz hozzájutnak, és élnek is ezzel a lehetőséggel."
Sajnos, erről a törvényről, illetve erről a nyilatkozatról, úgy tűnik, hogy a Vagyonügynökségnél nem tudnak, ugyanis nem vitatható az, hogy az Állami Vagyonügynökség egy állami szerv, és úgy gondolom, hogy az sem vitatható, hogy a képviselői munkám részét képezi egy olyan vizsgálatnak a figyelemmel kísérése, amit magam kezdeményeztem a Vagyonügynökségnél. Ugyanis a Magyar Gördülőcsapágygyárral szembeni vizsgálatot és a berettyóújfalusi Cyklon Berstal Kft.-vel kapcsolatos vizsgálatot magam kezdeményeztem, és szerettem volna figyelemmel is kísérni. Ehhez képest megdöbbentő volt számomra a Vagyonügynökség állásfoglalása, miszerint csak azt követően fognak engem tájékoztatni, ha már a döntés megszületett.
Nos, a döntés megszületett, és sajnos, azt követően sem tájékoztattak, hanem alá akartak velem íratni egy úgynevezett bizalmi nyilatkozatot.
A bizalmi nyilatkozatban pedig az van, hogy az országgyűlési képviselő vakságot, némaságot, süketséget fogad, és emellett ígéri, hogy rögtön elfelejti, ami információt kapott. Mindenkinek rendelkezésére áll, utána készséggel átadom.
Én azt hiszem, hogy ilyen bizalmi nyilatkozatnak az aláírására nincs szükség, mert minden országgyűlési képviselő esküt tett arra, hogy az állami és szolgálati titkot megtartja.
(10.20)
Ha ezt a bizalmi nyilatkozatot aláírnánk, akkor gyakorlatilag annullálnánk a képviselői esküt - és úgy gondolom, hogy komoly mértékben sérülne a képviselők jogállásáról szóló törvény is. (Dr. Ilkei Csaba: Helyes! Így van!)
Természetesen én megbízom a Vagyonügynökségben - mint ahogy megbízom abban a bűvészben is, aki azt mondja, hogy "Figyeljék a kezemet, mert csalok!". Hogyha viszont egy intézet, egy intézmény állandóan azt mondja - és biztos jogosan mondja -, hogy tisztességesek az általa lebonyolított ügyletek, akkor én elvárom, hogy ne sértődjék meg abban az esetben, hogyha ezt ellenőrizni is akarjuk. Mert úgy gondolom, hogy a demokrácia alappillére maga a kontroll.
Ha az információ adását - és most nemcsak a Vagyonügynökségről beszélek, hanem másról is - megtagadnák vagy megtagadják, ez, úgy gondolom, klikkesedéshez vezethet. A klikkesedés után meg, úgy gondolom, hogy már egy lépés lehet Szicília. És azt követően, úgy gondolom, hogy száz év is kevés lehet ahhoz, hogy visszaállítsuk ismét az eredeti állapotot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi