ZACSEK GYULA, DR. (MDF)

Full text search

ZACSEK GYULA, DR. (MDF)
ZACSEK GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. E hét péntekén lehet nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási képviselőket választani. Köztudomású, hogy a választásokon indulni kívánt a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége is, de előbb az indulását, utóbb pedig a fellebbezését is elutasították. A választáson indulás feltételeit néhány hónappal ezelőtt törvényben szabályozta az Országgyűlés. E törvényben felsorolt feltételek értelmezése körül támadt a bonyodalom, és a bírósági jogértelmezés eredménye az, hogy a mezőgazdaságból élő lakosság most nem állíthat saját jelölteket.
A vidék Magyarországának forrongása teljesen érthető. Most, amikor több százezren jutnak földhöz, most, amikor megszűnnek a kolhoztípusú termelőszövetkezetek, most, amikor a vidék előtt felcsillan az önerőből végrehajtható rendszerváltozás, éppen akkor történik meg, hogy a milliós lakosságrészt képviselő gazdaköröket kizárták abból, hogy jelölteket állíthasson a hét végi választásokra.
Mint önök előtt is ismeretes, az elmúlt rendszerben a termelőszövetkezetekben dolgozóknak nem volt lehetőségük szakszervezeti érdekvédelmi szervezetbe tömörülni, hiszen a szakszervezetek nem voltak jelen a termelőszövetkezetekben. A mezőgazdaságból élő tömegek joggal érzik úgy, hogy a hét végén nem történik más, mint a szocialista érdekvédelmi rendszer képviselőinek bebetonozása, a közelmúltbeli nómenklatúra hatalmának átmentéséhez való asszisztálás. (Zaj.)
Mindjárt az első bizonyíték: önök is látták, hogy több újságban megjelent hirdetéseken … (Egy újságot emel föl.) … többek között Nagy Sándort, a SZOT volt legfőbb vezetőjét, az átfestett MSZOSZ fejét, az MSZMP Központi Bizottságánál megszokott, a nemzetet cinikusan, megalázóan szembemosolygó fényképe mellé írva vagyon: "Válaszd…" - így, tegező stílusban… (Dr. Hack Péter: Csak a barátoknak szól.) … tehát: "Válaszd - hogy dönthess!" Nos, mindenki tudja, hogy miként dönthetett, aki annak idején őt és harcostársait választotta. Most ismét kecskére bízná az ország a káposztát? Olyan személyek kínálják magukat, akik a szakszervezeti vagyonnal sem voltak hajlandók elszámolni - törvény ide, törvény oda.
De említhetném Forgács Pál urat is, a Soros Alapítvány szakszervezeti témafelelősét, aki olyan beteg volt még nemrég, hogy le kellett mondania a Liga vezetői tisztéről - most ismét megérezte a pénz és hatalom együttes szagát? Ilyen gyorsan meggyógyult? (Közbekiáltások a bal oldalról: Pfuj!)
Ezek a személyek most valóban beleröhöghetnek a képünkbe, mert a rendszerváltás első éveiben szabadon szerveződő érdek-képviseleti szervezetek, amelyek nem hajlandók az állampárti és pártállami rendszernek megfelelően építkezni, most ki vannak zárva. A gazdák esetében az ország lakosságának 20-40%-áról is szó lehet. Milyen alapon kényszerítheti ma bárki e jelentős réteget arra, hogy a volt elvtársakra szavazzon azért, mert saját érdekvédelmi szervezeteit kizárták e választásból?
De nemcsak a Gazdakörök Országos Szövetsége van kizárva: más érdekvédelmi szervezetek is sérelmezik ezt, ezért bojkottálják a hét végi választásokat.
A fentieken túl még két apróságra szeretném ráirányítani a tisztelt Ház és a nemzet figyelmét. A választáson induló szakszervezetek azt követelik, hogy a társadalombiztosításnak ígért vagyon és az önálló gazdálkodási jog mellé a Kormány adjon költségvetési garanciákat is. Ez a törekvés a követelők részéről természetes, ámbár a mindenkori Kormányra és Parlamentre veszélyes követelésről szól.
(10.30)
Valójában azt kérik a választásokon induló szakszervezetek, hogy ha a nagy önállóságuk közepette véletlenül rosszul gazdálkodnának, akkor ennek az árát a költségvetésen keresztül az egész társadalom fizesse majd meg.
Az a gyanúm azonban, hogy az állami garanciavállalás követelésének más oka is van. A gyógyszeriparunk, az orvosi ellátáshoz szükséges anyag- és eszközgyártás, valamint ezek kereskedelme eddig állami kézben volt, és most folyik a privatizációja. A Chinoin példája állhat a leendő társadalombiztosításért felelősök előtt, amikor attól tartanak, hogy ha a privatizáció során külföldi kézbe kerül a gyógyszeriparunk és orvosialapanyag-iparunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy eltűnnek az eddigi hazai gyártású termékek, és helyette csak a tízszer, hússzor drágább külföldi termék lesz kapható, ez pedig csődbe juttathatja az eddig is veszteséges társadalombiztosítást.
Jól érzik ezt a privatizációs veszélyt a volt elvtársak, és ezért is kérnek kormánygaranciákat.
Összefoglalva: a gazdakörökkel kapcsolatos döntés milliós réteget fosztott meg a szabad választás lehetőségétől, és kényszeríti őket arra, hogy régi, ismert nevek közül választhassanak. Ilyen körülmények között a gazdakörökben óhatatlanul és jogosan merül fel az a kérdés, hogy vajon alkotmányos-e az a törvényi rendelkezés, amelynek értelmezése kizárhat ekkora réteget képviselő érdekvédelmi szervezetet a jelöltállítás lehetőségéből.
Érthető ezért, ha egyes gazdakörök, amelyeknek tagjai valódi rendszerváltozást szerettek volna, nem mennek el szavazni a nagysándorokra és forgácspálokra, ha saját jelöltet nem állíthattak. (Zaj. - Dr. Géczi József: Honnan tudod?) Köszönöm figyelmüket! (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi