BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Május 21-én törvényes előírások szerint lezajlott a társadalombiztosítási választás. Az eredmények ismertetésére külön nem térek ki, mert azokat a televízió, a rádió egész nap és egész éjszaka folyamatosan közvetíthette a választási központból, a Duna-palotából. Az eredményeket a mai sajtó részletesen ismerteti. A végleges eredményt az Országos Választási Bizottság mintegy két hét múlva teszi közzé.
Tisztembe a választás technikai előkészítésének és lebonyolításának értékelése tartozik. A társadalombiztosítási választási törvény kihirdetése után időben megjelentek a végrehajtást szolgáló miniszteri rendeletek. 1994-re is előremutató módon, nagy számban és terjedelemben jelentek meg a Belügyminisztérium szakmai tájékoztatói a szavazatszámláló bizottságok és köztisztviselők számára. Hatékony és költségtakarékos módon szerveztük meg a szakszerűséghez nélkülözhetetlen oktatást. Az önkormányzatok kellő időben megkapták a lebonyolításhoz szükséges pénzeket, nem kényszerültek a korábbiak szerinti megelőlegezésre. A számítástechnika megújításába jelentős szellemi energiát és szerény mértékű anyagi eszközöket fektettünk.
Úgy vélem, minden választópolgár a televízió- és rádióközvetítések, sajtótájékoztatók útján meggyőződhetett arról, hogy rendkívül gyors és korrekt volt a szavazatok összesítése.
Szakmai szempontból jó felkészülés volt ez az 1994. évi parlamenti választásokra, amelyek azonban technikailag sokkal bonyolultabbak lesznek természetesen. A társadalombiztosítási választáson kétféle eredményt - egészség- és nyugdíjbiztosítás - kellett előállítani, míg '94-re 176 egyéni, 20 listás és a töredékszavazat-eredményt kell ugyanilyen gyorsan produkálni. Ez csak úgy lehetséges, ha további szellemi és anyagi erőforrásokat fordítunk erre a célra. A választás technikai hátterének fejlesztése nemcsak a választásokat, hanem az egész közigazgatás számítástechnikai fejlesztését szolgálja.
A választás napján nyugalom és törvényes rend uralkodott valamennyi választási szervnél. Kisebb jelentőségű helyi törvénysértések előfordultak. Egy helyen nem volt kellő számú a szavazatszámláló bizottság, 44 igazolást nem szabályosan állítottak ki - ezekről további jogorvoslati eljárásban születik döntés. Két esetben bombariadó akadályozta a szavazatszámláló bizottság működését, azonban a rendőrség gyorsan végezte munkáját. Mindezek a választás törvényességét és eredményeit lényegében nem érintik.
A Belügyminisztérium meghívását elfogadva egy-egy szlovák, ukrán, osztrák és francia megfigyelő vett részt a választásokon. A külföldi választási szakemberek jelentései törvénysértésre nem hívták fel figyelmünket; ugyanakkor a technikai lebonyolításhoz néhány hasznos észrevételt tettek, például a nagy létszámú szavazókörök számának csök- kentését javasolták. Ezzel a javaslattal a Belügyminisztérium is egyetért. Az ezer körüli létszámmal szemben volt pár 3500-as létszámú szavazókör is, ami az összesítésben - matematikai okok miatt - késedelmet és hátrányt jelentett. Erre utaltam ezekkel a mondatokkal.
Összegezve: törvényes rendben választottunk. A tapasztalatokat hasznosítva a Belügyminisztérium megkezdi az 1994. évi országgyűlési választásokra való technikai felkészülést. A Kormány a parlamenti választásokról szóló módosítására vonatkozó javaslatokat - a szükséges egyeztetések után - az Országgyűlés elé terjeszti.
Az ország és a Parlament nyilvánossága előtt is megköszönöm a szavazatszámláló bizottságok, a helyi, területi és országos választási bizottságok tagjainak, továbbá a köztisztviselőknek a munkáját, amelyet a társadalombiztosítási önkormányzati választásokon végeztek.
Gratulálok a szakszervezeti képviselőknek, akik a választásokkal bejutottak a társadalombiztosítási önkormányzatok közgyűléseibe, és mindnyájuknak eredményes munkát kívánok.
Kérem a tisztelt Házat és a későbbiek során az érintett pártok képviselőit, hogy a 6+1 párti egyeztetésen a választások tapasztalatait szíveskedjenek a választójogi törvénytervezetünk vitájában felhasználni. Minden olyan javaslatot, amely a választási részvétel nagyobb számára vonatkozik vagy a választás lebonyolításával kapcsolatos, előre is bejelentem, készséggel fogadok. Köszönöm, elnök úr, és köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi