EKE KÁROLY, DR. (független)

Full text search

EKE KÁROLY, DR. (független)
EKE KÁROLY, DR. (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én nem az elmélet oldaláról kívánom megközelíteni ezt a kérdést. Azért vállalkoztam erre a felszólalásra, mert olyan képviselő vagyok, aki időnként elmegyek és meghallgatom a pereket, főleg azokat, amelyeknek az ügye talán éppen a fogadóórámon kezdődött el, és éppen én tanácsoltam, hogy hova forduljon az illető. Egy kicsit - hogy úgy mondjam - alulnézetben látom a bíróságok feszítő, nagy erőfeszítéssel járó munkáját.
Én azt látom, hogy a rendszerváltás szennyesét meg a magyar gőg produktumait odaterítettük a bírók elé, hogy bajlódjatok ti vele.
Sajnos, meg kell azt is állapítanom, hogy ezzel szemben a fizetésemelés körülbelül 50%-át máris elkoptatta az infláció, és lassan elkopik az egész.
Tehát amikor a saját egyéni élményeim és tapasztalataim alapján mondom itt a tisztelt Ház előtt: igenis szükség van, hogy megkönnyítsük a bírák dolgát, segítsük ahhoz a bírókat, hogy fel tudjanak készülni, és minőséget követeljünk, követelhetünk a bíróktól, mert bizonyos anyagi ellenszolgáltatást kaptak - nagyon nagy szükség van erre.
Én úgy látom, hogy köszönetünket kell kifejeznünk az ország bíróinak azért, hogy átvállalták és napról napra végzik ezt a nagyon nehéz és - hogy úgy mondjam - emberfeletti munkát.
Én jól tudom, hogy a nagy dolgok csendben születnek. Azt is tudom, és saját személyes tapasztalatomból is el merem itt mondani, hogy van olyan bíró is, aki kiabál, aki esetleg olyan szavakat is használ a páciensei előtt, amiket nem illene használni. De úgy érzem, hogy ez a mostani törvényjavaslat is ahhoz segíti a bírót, hogy minőségben jobbat tudjon adni, és ezt a minőséget a mi munkánk dömpingje ellenére is képes legyen magas színvonalon teljesíteni. Mert mi okozzuk ám a legtöbb bajt, kedves képviselőtársaim, a bíróknak is, mindenféle bírói szinten, hiszen ezek a törvények, amelyeket mi meghozunk, nem mindig olyanok, hogy az egyértelmű, és csak úgy egyszerűen alkalmazható legyen ott, a bírói tárgyalóteremben.
Ilyen szempontból én, amikor elfogadásra ajánlom ezt a törvényjavaslatot, akkor úgy érzem, hogy ma a bírók megbecsülését jelenti a döntésünk, hogyha megszavazzuk, és úgy érzem, hogy azokat az elméleti vitákat, amelyek folynak, és itt a teremben is elhangzottak, folytassák le a képviselők szintjén, a bírók meg csinálják a dolgukat, mert reszketek egy kicsit attól: mi lesz, hogyha az illetéktörvény elfogadásra kerül, hogy lesz akkor, hogy jutnak oda az emberek a bíróhoz, tudnak-e fellebbezni, vajon mi lesz velük? Egyelőre megy a bíróságok munkája, és egyelőre a saját tapasztalatomból merem azt mondani, hogy jó úton járnak, az emberek tisztessége azért a bírói tárgyalóteremben jelen van.
Én úgy gondolom, az, hogyha a bíró nem a hivatalában készül fel a következő napi tárgyalásra, hanem esetleg egy könyvtárban, vagy a pszichológiának valamelyik tudományos eredményét veszi igénybe, vagy a szociológiának bizonyos kérdéseit tanulmányozza ahhoz, hogy hogyan tudja az indulatokat levezetni a tárgyalóteremben, az a munka minőségét szolgálja.
(18.00)
Úgy érzem, hogy ez a törvényjavaslat is a bírói munka minőségét szolgálja, ezért elfogadásra ajánlom kedves képviselőtársaimnak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi