HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr, ha tudtam volna, hogy - az általános szokásoktól eltérően - a miniszter úr is szeretne reagálni, megvártam volna: a kettőre együtt reagáltam volna.
Szeretném néhány ponton kiigazítani a miniszter úr szavait.
Az első pont: hogyha itt valaki hangulatot kelt, akkor az a miniszter úr, hiszen soha nem tette lehetővé azt, hogy az ön alkotmány- vagy reformkoncepciójáról vitatkozzunk. Ennek két oka lehet: vagy azért, mert nincs… (Derültség a bal oldalon. - Dr. Balsai István: Így van!) Ez egy meglepő válasz. Nem számítottam arra, hogy a miniszter úr beismeri itt, hogy nincs koncepciója. (Derültség a bal oldalon.) Nekem van, tehát én ezt elő tudtam terjeszteni - akkor ez a vitának egy akadálya, hogyha egyikünknek van, másikunknak nincs koncepciója: nem tudjuk igazán ütköztetni ezeket… (Derültség, taps a bal oldalon.) Ezzel nagyon sok érvem el is esett, ha az igazságügy-miniszternek az igazságszolgáltatás és az alkotmányos berendezkedés reformjára nincs koncepciója… (Dr. Balsai István: Nincs új koncepcióm!) …akkor nagyon nehéz beszélni. A miniszter úr azt mondja, hogy nincs új. A legutóbbi a reformkommunista volt, tehát akkor az a koncepciója… (Derültség a bal oldalon.) … - ez megint csak nem ad igazán okot a vitára.
Arra azonban felhívom a miniszter úr figyelmét, hogy akkor, amikor erről legutóbb vitatkoztunk - és ön szerint indokolatlanul hoztam akkor szóba -, itt az MDF részéről is többen arra hivatkoztak, hogy itt most csak egy rövid, átmeneti időre egy sürgős kérdést kell rendezni, és Solt Pál is ebben a szellemben szólalt fel, hogy szükség van a reformra, szükség van az átfogó koncepcióátalakításra, de most, sürgősen valamit rendezni kellene. Ugyanazt mondták 1990-ben, illetve 1991 októberében, amit most mondanak.
Én a beszédemben is elmondtam, és ezt megismétlem: történelmi véteknek tartom, hogy ebben a négy esztendőben - mint ahogy most, itt a Parlament plénuma előtt a miniszter úr elismerte - nem alakult ki koncepció az igazságszolgáltatás reformjára, mert ez egy sürgető kérdés lenne, ami történelmi léptékben is befolyásolja ennek az országnak a helyzetét. (Balsai István szólásra jelentkezik.)
Ebben a felállásban, ebben a konstrukcióban valóban csak toldozgatni-foldozgatni - lehetne csúnyább szavakat is használni arra, hogy mit lehet csinálni - lehetne a törvényt, de ami most folyik, ez koncepciótlanság, és ez káros. Ez károsan érinti az igazságszolgáltatás rendszerét.
Amit én olvastam, ezek bírói vélemények voltak. Én azokat a kemény szavakat az első megszólalásomban nem is használtam, nem volt indokolt a miniszter úr heves reakcója.
Még egy megjegyzés: nem igaz az, hogy Magyarországon soha nem volt négyszintű bírói rendszer. Volt. Nem igaz az, hogy ezek a megoldások, amiket mi javasoltunk, minden vonatkozásban történelmi előzmény nélküliek: ezeknek nagyon sok elemében voltak történelmi előzményei. És még egy nemigaz: nem igaz az, hogy én a szavazatomat adtam ahhoz a javaslathoz, amiről ön beszélt. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi