LUKÁCS TAMÁS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka:

Full text search

LUKÁCS TAMÁS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka:
LUKÁCS TAMÁS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, ha az előterjesztett törvényjavaslatot lehet kritikával illetni és érinteni, akkor nem az alkotmányos magaslatokban kell kezdeni a kritikát, hanem azzal kell kezdeni, hogy a Parlament felelőssége a jelen előterjesztett törvényjavaslattal szemben azért áll meg, mert nem 1992. július 1-jén hoztuk meg a beterjesztett törvényt. Bár a Kormány igyekezett ezt időben beterjeszteni, hogy a Munka Törvénykönyve hatálybaléptetésének időpontjában és a köztisztviselőkről szóló törvény hatálybalépésének időpontjában ez a speciális jogviszony, azaz a bírák jogviszonya rendezve legyen. Egyet nem értve Vastagh Pál képviselőtársammal, önmagában az a kérdés, hogy a bíróságokról szóló törvényben nyernek elhelyezést ezek az intézmények, kiemeli a jogrendben az egész bírói munkaviszony körét, és megadja a kellő súlyát és kellő biztosítékát annak, hogy a jogállamnak az egyik biztosítéka, a bírák függetlensége és külön kiemelése, külön szabályozása az alkotmányos keretek között megfelelően történhessen.
Ezt a törvényt nagyon régóta várták a gyakorlatban, a gyakorlatban dolgozó bírák azért, mert rengeteg anomália, rengeteg visszásság volt található a kérdés rendezetlensége folytán. Kérdés, hogy a törvény ezeket az anomáliákat, ezeket a visszásságokat mindenben megoldja-e. Úgy gondolom, hogy alapvetően a gyakorlati problémák jó részét megoldja, a megoldás milyenségével természetesen lehet vitatkozni.
(17.50)
Ha a jogrend egészét tekintem, akkor hadd hívjam fel a figyelmet egy kérdésre, amelyet jelenleg az Alkotmánybíróság is vizsgál: az összeférhetetlenségi szabályok jelen törvényben beterjesztett szabályozása, a Pp. szabályozása és a büntetőeljárás-jog szabályozása nincs összhangban. Most nem kívánom kifejteni a véleményemet, esetleg módosító indítvánnyal, vagy a részletes vitában kívánok erre kitérni, hogy az összhang miként teremthető meg, és melyik megoldást tartom olyannak, elfogadhatónak, amely ezt a kérdést általánosan, a jogrend szempontjából rendezi, hiszen - hogy csak egy kérdéskört emeljek ki -, ha a volt házastárs kérdéskörét tekintem, akkor megállapítható, hogy ma jogi képviselőként a megyei bíróságon a volt házastárs nem járhat el polgári peres ügyekben, ugyanakkor büntetőügyekben kirendelhető, és lehet a megyei bíróság bírája is.
Nyilvánvaló, hogy a jogrend egésze nem hagyhat maga mögött ilyen ellentmondásokat. Ennek a kérdésnek egységes szemlélettel egységes rendezésére van szükség.
A további gyakorlati problémák, amelyeket a törvény nem old meg vagy nem megfelelően old meg: a vezetők vezetői tisztségről való lemondása lehetőségének a szabályozása. A munkáltatói jogok gyakorlásának köre részben alacsonyabb szintű jogszabályban szerepel, amely jogszabály a jelen törvény hatálybalépésével marad csupán hatályban egy átmeneti rendelkezéssel. Egy nagyon lényeges kérdés - politikai szempontból is - a 62. §-nak a szabályozása. Vajon kellően megfontolt és átgondolt-e abban az esetben, amikor meghatározza a törvény a (2) bekezdésben, hogy milyen kereső tevékenységet folytathatnak a bírák, ugyanakkor az új szabályozás a gazdasági társaságban való tisztségviselésnek a korlátait állítja fel - helyesen. De én úgy gondolom, hogy - megint csak a (2) bekezdésre való utalással - álláspontom szerint a módosításból levezethető az a tétel, hogy bíró csak olyan gazdasági társaságnak lehet tagja, amelyik a (2) bekezdésnek megfelelő irodalmi, tudományos, oktatási tevékenységet folytat, hiszen más kereső tevékenységet a (2) bekezdés szerint nem folytat.
Helyes volna tehát az a szabályozás, hogy a gazdasági társaságban való részvétel utaljon vissza a (2) bekezdésre, és ezáltal áttekinthetővé, egyértelművé tegyük az ilyenfajta részvételt a gazdasági társaságokban is.
Tisztelt Ház! Megoldatlan a törvény szempontjából az a kérdés, hogy a bírák közül ki minősül vezetőnek. Az előmeneteli törvény szerint ugyanis vezetőipótlékban részesül a megyei bíróság elnöke, elnökhelyettese, kollégiumvezetői, tanácselnökei, továbbá a helyi bíróságok elnöke és elnökhelyettesei. Ezt a bírák, ügyészek, bírósági, ügyészségi dolgozók előmeneteléről és javadalmazásáról szóló, többszörösen módosított XC. törvény szabályozza. Ugyanez a törvény szabályozza egyébként a további bírósági dolgozók közül a vezetői pótlékot is.
Úgy gondolom, a törvény alkalmazása szempontjából lényeges kérdés, hogy egyértelmű definíciók és egyértelmű meghatározások legyenek, így a bírák vezetői tisztségére is, hiszen a törvény alkalmazása szempontjából nagyon lényeges az egyértelmű jogi szabályozás.
Tisztelt Ház! Azzal kezdtem, hogy ebben a kérdésben a Parlamentet felelősség azért terheli, mert a kormányzat ezt a törvényt, úgy gondolom, időben benyújtotta, és 1992. július 1-jén hatályba léptek olyan törvények, amelyek ezzel a törvénnyel szorosan összefüggnek. Ha a Parlament ezt a mulasztását pótolni vagy kijavítani akarja, akkor úgy gondolom, hogy az a tisztességes, hogyha a bírák gyakorlati követelményének is megfelelően az esetleges észrevételekkel és módosító indítványokkal a Parlament arra összpontosít, és erejét arra koncentrálja, hogy ez a törvény és a törvénnyel szándékozni kívánt területek minél hamarabb rendezést nyerjenek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi