MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:
MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A bíróságokra vonatkozó működési szabályok minden demokratikus berendezkedésű államban a társadalom figyelmének középpontjába kell hogy kerüljenek. A laikus szemlélődő számára maga az igazságszolgáltatási tevékenység a fontos, ez az, amiről az emberek beszélnek. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy a bíró is munkavállaló, akinek a tevékenységét jogszabályok határozzák meg.
A bírákra vonatkozó munkajogi szabályok megalkotásánál messzemenőleg figyelembe kell venni a bírói munka sajátosságait, valamint azt, hogy a szabályok a bírói függetlenség elvét ne sértsék meg. Ebből következik, hogy egyrészt igenis szükség van szabályokra, amelyek a bíró munkaviszonyára és munkavégzésére vonatkoznak, ugyanakkor garanciákra is szükség van, amelyek megakadályozzák, hogy a bírák a munkajogi szabályokon keresztül befolyásolhatókká váljanak. Az Országgyűlés az elmúlt évben a munka világát érintő több fontos törvényt alkotott. Ilyen volt az új Munka Törvénykönyve, valamint a köztisztviselők és közalkalmazottak jogállásáról szóló törvények.
Az említett jogszabályok túlléptek az elmúlt évtizedek során kialakult szocialista munkajogi elveken, és ezek helyett új, a kor követelményeinek megfelelő szabályozórendszert léptettek életbe. Ez önmagában is szükségessé teszi, hogy a bíróságokról szóló 1972. évi IV. törvényt e szabályrendszerekkel összhangba hozzuk, az elavult munkajogi szabályokat megváltoztassuk. Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy a bírák munkaviszonyára vonatkozó rendelkezéseket lehetőleg egy törvényben foglaljuk össze, ezzel ugyanis a szabályrendszer is áttekinthetőbbé válik.
Eddig a bírák munkaviszonyára vonatkozó szabályok úgynevezett kisegítő jogforrása a Munka Törvénykönyve volt. A törvényjavaslat szerint ez megváltozik, és az eltérő szabályozást nem igénylő munkajogi szabályok hátterét ezentúl a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény fogja alkotni. Amiből az is következik, hogy a bíró egy speciális helyzetű és tevékenységű köztisztviselő.
A törvényjavaslatot megtárgyalásra alkalmasnak tartom és elfogadásra javaslom. Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi