PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Deme Zoltán képviselő úr részletesen elemezte megyénk helyzetét, azt a nagy munkát, amelyet az egészségesivóvíz-ellátásért már megtettünk, jelezve a teljes körű megvalósulás jelenleg még fennálló akadályait.
Felszólalásához csatlakozva, engedjék meg, hogy először én is az érintett emberek nevében köszönetemet fejezzem ki az Országgyűlésnek, valamint az érintett minisztériumoknak a kiemelt támogatásért, a probléma elismeréséért, amellyel az utóbbi 2-3 évben a megkezdett munkák jelentős mértékben felgyorsultak, és elérhető közelségbe került a program megvalósulása, illetve annak befejezése.
Számunkra, az érintett Békés megyeiek számára elemi követelményként fogalmazódott meg az az elvárás, hogy az egészségesivóvíz-ellátás programja maradéktalanul megvalósuljon. Éppen ezért kérjük a Kormányt, hogy amikor a dél-alföldi települések ivóvízellátási helyzetét tárgyalni fogja, azt úgy tegye, hogy annak teljes körű áttekintése után, határozataival biztosítsa annak a kitűzött célnak a megvalósítását.
Éppen ezért indítványozom, hogy a most tárgyalásra kerülő támakörben erre utalás történjen oly módon, hogy a települések egészségesivóvíz-ellátását elősegítő, 1993-94. évi kormányprogram 1. sorszámú országgyűlési határozati pontja egészüljön ki a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátását is reprezentáló résszel. Ezt figyelembe véve, az 1. sorszámú országgyűlési határozati javaslat teljes szövege a következő legyen:
"Az Országgyűlés elfogadja a települések egészségesivóvíz-ellátását elősegítő '93-94. évi kormányprogramot azzal, hogy a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási programját a Kormány külön tárgyalja meg, és tegyen meg mindent annak teljes körű befejezése érdekében."
Ez az anyag az érintett négy minisztérium előterjesztésében már elkészült, és a Kormány ezt minden bizonnyal a közeljövőben tárgyalni is fogja. A kérésünk csupán az, hogy a helyzet áttekintése és elemzése után a Kormány a 3371/91-es határozatával összhangban állóan most is úgy hozza meg döntéseit, hogy a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási, még hátralévő elvégzendő beruházásainál is érvényesüljön a Kormány által kötelezően felvállalt feladatok garanciája.
Megjegyzem, a helyi önkormányzatokról szóló törvény is kötelező feladattá tette az egészségesivóvíz-ellátásról való gondoskodást.
Vegyék figyelembe azt is, hogy a Népjóléti Minisztérium áttekintette a programban érintett települési kört, és megyénk vonatkozásában további három település, körzetemből Dévaványa és Kőrösújfalu, valamint Szabadkígyós került be az ellátandó települések közé a már korábban jóváhagyott 3 millárd 823 millió forintos beruházási keretösszeg megemelése nélkül, pedig a program befejezéséhez még szükség lesz 1994 után is 1,6-1,7 milliárd forintra.
Ezeknek a feladatoknak a maradéktalan megvalósulásához szükséges többletforrások biztosítását döntően továbbra is a költségvetésnek kell vállalnia, de természetesen - lehetőségeink figyelembevételével - ehhez nekünk is hozzá kell járulnunk.
(18.30)
Kezdeményeztük, és továbbra is aktívak leszünk a különböző projektpályázatok benyújtásában is. Úgy gondoljuk, hogy az így elnyert pénzalapok részben tehermentesíthetik a központi költségvetést is.
Biztató híreket kaptunk a napokban a külföldi segélyalapoknak a program még hátralévő munkáihoz való felhasználásáról is - ezek realizálásához is kérjük az illetékes minisztériumok megértő segítségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megyénkben az egészségesivóvíz-ellátás megoldását olyan tényező indította el, aminek egészségkárosító hatása nem vitatható. A vízben lévő mérget, az arzént, mielőbb el kell távolítani, illetve annak mértékét az előírt határérték alá kell csökkenteni. Szeretnénk a megkezdett munkát mielőbb teljes mértékben befejezni, és ehhez a Kormány további támogatására van szükség.
Sajnos, a bizottságok nem támogatják javaslatainkat, mi ezért egy kapcsolódó módosító javaslattal még egyértelműbben kívánjuk rögzíteni, hogy a Kormány vállaljon garanciát a munka befejezésére.
Kérem képviselőtársaim megértő támogatását és módosító indítványunk elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi