KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Asszony! A közel egy évvel ezelőtt föltett interpellációs kérdésre adott válaszomban a mértéktartó optimizmusom oka a foglalkoztatási törvény 41. § (2) bekezdésén alapult. Minthogy ezen törvény ezen paragrafusa változatlanul hatályban van, elvileg ez a mértékadó optimizmus fönnállhatna. Azonban tény és való, hogy az ÉT munkaerő-piaci bizottsága, amelynek hatáskörébe tartozik az ön által hiányolt eljárási szabályok kidolgozása, a különböző oldalak alapvető érdekkülönbsége miatt valóban nem jutott konszenzusra, és e vonatkozásban már pesszimistább vagyok, vélhetően a közeljövőben sem fog tudni megállapodásra jutni azon eljárási szabályok megalkotásában, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az előbb említett 41. szakasz (2) bekezdése alapján azok a munkavállalók, akik nem részesülnek munkanélküli-járadékban, külön megállapodást köthetnének a megyei munkaügyi központtal. Ennek az elméleti lehetősége - még egyszer mondom - változatlanul adott, bár azt látni kell, hogy alapvetőek az érdekkülönbségek a különböző oldalak között.
Ami a fölvetett kérdéseket illeti, én azt hiszem, hogy a probléma megoldásakor nem jogértelmezési problémáról van szó, hanem jogszabály-alkotási kérdésről. Hiszen a jogértelmezés helyes akkor, amikor a megyei munkaügyi központok elutasítják ezeket a kérelmeket, mert a jelenleg hatályos törvényből ez következik. Ugyanis az egy pillanatig sem vitás, hogy a foglalkoztatási törvény a munkaviszony fogalmát a magyar jog hatálya alá tartozó munkaviszonyként értelmezi, amiből az következik, hogy munkanélküli-járadék is csak olyan munkaviszonyra fűzhető, mint jogosultság, amely a magyar jog hatálya alá tartozik.
Az a kérdéskör, amit ön fölvet, jogos. A probléma az, hogy egy sokkal nagyobb problémának egy részeleme az, amivel ön a kérdésében foglalkozik. Mert ez a kérdés nem egyéb, nem más, és nem kevesebb, mint annak a megválaszolása, hogy a külföldi jog hatálya alá tartozó munkaviszonyt beemeljük-e a foglalkoztatási törvénybe, vagyis jogi garanciát teremtsünk többek között az ön által említett konkrét eset kezelhetőségének vagy nem. És attól tartok, hogyha a kérdés így vetődik föl - márpedig így vetődik föl -, tessék megmondani: mi alapján határoljuk el utána az egyéni külföldi munkavállalókat az ön által említett államközi megállapodáson alapuló munkavállalóktól? Egyik is, másik is a külföldi jog hatálya alá tartozó munkavégzés, míg az egyéni munkavállalás körében történő munkavégzés bizonyíthatósága és beemelése a törvénybe, én azt gondolom, hogy alapvetően végiggondolandó. Nem is elsősorban a szándék miatt, hanem elsősorban a finanszírozhatósága miatt. Nem lehet azt jelen pillanatban pontosan bemérni és megállapítani, hogy ez mekkora alanyi kört érintene, és mekkora pénzügyi fedezete lenne, illetve milyen hatást gyakorolna a szolidaritási alapra. Tehát nem választhatjuk el az ön által fölvetett, még egyszer mondom, egyébként jogos kérdést ettől a nagyobb problémakörtől, nevezetesen a külföldi jog hatálya alatti munkaviszony megjelenítése a foglalkoztatási törvényünkben.
Ez az az alapkérdés, amit végig kell gondolnunk, és mérlegelni kell. Még egyszer mondom: nem szándék, hanem elsősorban finanszírozhatósági kérdés.
Ami az ILO-egyezményekkel kapcsolatos fölvetését illeti, a 44-es ILO-egyezmény ratifikációja aktualitását veszítette azzal a ténnyel, hogy a 168-as egyezmény elfogadásra került, hiszen a 168-as érinti a 44-est.
Én ezt egy picit túlzónak tartom, hogy Magyarország elkésett volna ennek a ratifikációjával, hiszen a 168-ast nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévő és gazdasággal bíró országok közül is összesen négy ratifikálta ez idáig: Finnország, Svédország, Norvégia és Svájc.
Én nagyon remélem azt, hogy ha a második ütemben - most az első ütemben valóban benyújtotta a tárca meglehetősen sok ILO-egyezmény ratifikációját - a Pénzügyminisztériummal konszenzusra jutunk, tehát tisztázottak az ehhez kapcsolódó pénzügyi következmények - nagyon remélem, hogy a második szakaszban az ön által említett, és szándékaink szerint is ratifikálandó 168-as egyezmény is ratifikálásra kerül.
Mindezek alapján kérem, hogy a kérdésre adott válaszomat elfogadni szíveskedjék. Nem zárkózva el - még egyszer mondom - ennek elméleti továbbgondolásától, hogy meddig mehetünk el a külföldi jog hatálya alá tartozó munkaviszony megjelenítésében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi