MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az országos tudományos kutatási alapnak az a rendeltetése, hogy eredeti, időszerű és nemzetközi viszonylatban is jelentős tudományos eredmények létrehozását segítse elő.
Az OTKA mint alapkutatási célú, pályázati formában elnyerhető támogatási forrás széles kutatói kör, ezen belül kiemelten a fiatal tehetséges kutatók számára biztosítja a tudományos kutatás, a tudományos munka feltételeit. Kisebb arányban műszerek, berendezések, számítástechnikai eszközök beszerzésének pénzügyi hátteréül is szolgál az országos tudományos kutatási alap.
Az OTKA állami pénzalap, de forrásaihoz az emberi erőforrások fejlesztése címen ismert program keretében a Világbank is hozzájárul.
(10.50)
Az OTKA - mint új pályázati forma - működéséről 1986 óta vannak tapasztalatok. E tapasztalatok alapján a Kormány 1990-ben újraszabályozta az OTKA működési feltételeit és rendjét, mindenekelőtt azért, hogy a teljes kutatói szféra számára egyenlő esélyt nyújtson, és egyenlő esélyt nyújtó pénzügyi forrássá váljék. Korábban erősen Akadémia-orientált finanszírozási intézmény volt.
Az elmúlt időszakban az OTKA jelentősége megnőtt. Jelenleg egyedül az OTKA képezi a pénzügyi és anyagi hátterét annak, hogy Magyarországon minden kutató, aki alapkutatásokra vállalkozik, megfelelő forrásokhoz jusson. Az OTKA megfelelő eszköznek bizonyult az alapkutatást szolgáló források teljesítményelvű felhasználására is.
Az OTKA forrásai az utóbbi három évben dinamikusan nőttek, a korábbi évek évi 900 millió forintos átlagával szemben 1993-ban már közel két és fél milliárd forint hazai és kb. 500 millió forint világbanki forrás táplálta, táplálja az OTKA-t. Mint emlékezetes, az 1993. évi költségvetés tárgyalása során a tisztelt Ház közel félmilliárd forinttal, 25%-kal növelte az OTKA forrásait.
Az OTKA a kutatási témák támogatására tematikus, míg az infrastrukturális beruházásokra ún. műszerpályázatokat hirdet meg nyílt pályázati rendszerben. Csak a fiatal kutatók által elnyerhető támogatás - a tematikus pályázat keretén belül elkülönítve - címzetten szerepel.
Az elbírálás folyamatának szakmai és pénzügyi megalapozottságát biztosítja az, hogy az értékelést, a minősítést pályázatonként három szakértő végzi. Ezt követően pedig viszonylag szűk szakterületekre szervezett szakmai zsűrik - összesen 40 ilyen zsűri - rangsorolja a pályázatokat.
A pályáztatás folyamatos, s a témaválasztás, pénzfelhasználás kritériumai kizárólag az alapkutatás ösztönzésére és közvetlen eszközhátterének biztosítására adnak lehetőséget, tehát más beruházásra, építési munkálatokra, ingatlanvásárlásra lehetőség nincs ennek a forrásnak a felhasználásával.
Az OTKA elnöke köteles időszakosan szakértőkkel ellenőriztetni a kutatás előrehaladását és értékeltetni az eredményeket, majd ennek megfelelően intézkedni a további támogatásról vagy esetleg a támogatások megvonásáról.
Fontos feladata az OTKA bizottságának, hogy az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottsággal közösen értékelje az innováció terén hasznosítható alapkutatási eredményeket is.
Tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy az előterjesztés alapján, a módosító indítványok megfontolásával ebben a fontos kérdésben törvényt alkosson. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi