JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Akkor így fogom megtenni, Elnök Úr. Köszönöm szépen.
Tisztelt Ház! Tehát a helyi önkormányzati charta, valamint a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttműködéséről szóló európai keretegyezmény országgyűlési határozattal való megerősítéséről szóló határozati javaslatokról van szó.
A Magyar Köztársaság részéről dr. Verebélyi Imre közigazgatási államtitkár úr 1992. április 6-án Strasbourgban az Európa Tanács főtitkárával egyetemben aláírta a két európai egyezményt.
Az egyezmények megerősítése az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, azok az országgyűlési megerősítést követően lépnek hatályba.
Az európai helyi önkormányzati charta összefoglalja az egyetemesen elfogadott önkormányzati alapértékeket. A charta előírásait még az Európa Tanácshoz való csatlakozásunk előtt figyelembe vettük a magyar önkormányzati törvény 1990. évi megalkotásakor. A magyar önkormányzati törvény preambulumában erre külön utal, és az Európa Tanács ebből a szempontból önkormányzati törvényünket részletesen áttekintette, és azt elismerve lehetővé vált az európai önkormányzati chartához való utólagos csatlakozásunk. Az Országgyűlés határozata után Magyarország is bekerül a chartát aláíró és elfogadó európai demokráciák sorába, a volt szocialista országok közül ez legelőször Magyarország esetében történik meg.
A területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttműködéséről szóló európai keretegyezmény azokat az európai elveket rögzíti, amelyeket a határ menti együttműködésben Magyarország gyakorlatában már korábban is követett, most ennek jogi elismerésére teszünk javaslatot.
Mind a két európai dokumentum lehetővé teszi, hogy az adott ország sajátosságaira tekintettel meghatározott rendelkezések esetében eltérést jelentsenek be. Magyarország ezzel a lehetőséggel élve a helyi önkormányzati charta 3. cikkelyének 2. bekezdését a megyei és a fővárosi közgyűlés közvetett választási mechanizmusára tekintettel tett fenntartással fogadja el.
A másik egyezményről: a 2. cikkely 2. pontjánál a magyar fél a hatályt a helyi önkormányzatokra és a köztársasági megbízotti hivatalra terjeszti ki. Egyéb dekoncentrált szervek, például vízügyi igazgatóságok határ menti együttműködésére más megállapodások vonatkoznak.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy határozatával erősítse meg az Európa Tanács két fontos nemzetközi egyezményéhez való magyar csatlakozásunkat. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal az országgyűlési határozati javaslat általános és részletes vitájának együttes lefolytatásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi