KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Jóllehet öntől kapok választ, az interpellációt eredeti szövegében olvasom fel, amely két miniszternek is szól.
Tunyogmatolcs közepes nagyságú község Szatmárban a Szamoshát térségében, fő nevezetessége, hogy a hagyomány szerint állítólag itt írta Petőfi Falu végén kurta kocsma című versét. (Taps a jobb oldalon.)
Mindezt azért említem csupán, hogy tisztázott legyen a helyszín, amikor bátorkodom az ottani gondok és bajok, jajok egy kis részletét a tisztelt Ház elé hozni.
Még a pártállam idején történt, hogy a területileg illetékes fehérgyarmati Zalka Máté Termelőszövetkezet egy Manz nevű német üzemmel Macowe néven hozott létre kft.-t és kezdett konzervüzemet működtetni a szóban lévő községben. A szövetkezet általam közelebbről nem ismert okok következtében csődbe ment, megindult a felszámolás, de a konzervüzem egy ideig még folytatta működését és végül 1992 júliusában zárta kapuit.
1992. október végéig azonban nem szüntette meg a dolgozók munkaviszonyát, de bért se fizetett nekik és így ma összesen hathavi fizetéssel tartozik. Ugyanígy adós maradt az alkalmazottak bérével is. Az ügy jelenleg bíróság előtt, de - mint értesültem - a bíróság mindmáig nem tűzte ki a tárgyalást. Röviden ennyi a tényállás.
Félreértés ne essék, nem azt kívánom, hogy egy már megkezdett ügybe szóljon bele a tisztelt Ház. Erről szó sincs! Azt azonban igenis kívánatosnak tartanám, hogy törvény írja elő az ilyen és hasonló, szociális szempontból nagyon is indokolt esetekre a sürgősséget, illetve a soronkívüliséget és úgy hiszem, hogy ebben minden jóakaratú ember egyetérthet. Amikor tehát a fentiek kapcsán megszólítom az igazságügy-miniszter urat, e soronkívüliséget elrendelő törvényt hiányolom és ennek mielőbbi beterjesztését indítványozom.
Ugyancsak az ismertetett tényállás alapján kérdezem az iparügyi miniszter urat, miért nem lehet az ilyen és hasonló esetekben felmérni, részletesen, körültekintően kivizsgálni, vajon merőben kizárt-e a rentábilis termelés és ha lehetséges, miért nem veszi át a dolgozók érdekében akár átmenetileg is az ilyen üzemek felügyeletét és működtetését az állam. Adott esetben, konzervgyárról lévén szó, meggyőződésem, hogy megfelelő szervezéssel igenis rentábilissá lehet, lehetne tenni.
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi