LATORCAI JÁNOS MIKLÓS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS MIKLÓS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS MIKLÓS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A 11 gyermekáldozatot követelő bátaszéki szerencsétlenség indokolttá tette a médiumokban is a tragédia okainak feltárását, ezen belül érthetően felmerült annak kérdése is, vajon a színesfémbegyűjtés, a hulladékok begyűjtése területén léteznek-e még olyan szabályozási lukak, olyan szabályozási hiányosságok, amelyek ilyen bűncselekmények elkövetésére ösztönöznek?
Elsőként is szükségesnek tartom annak hangsúlyozását, hogy meggyőződésem szerint a bekövetkezett gyermektragédia nem áll összefüggésben a színesfémgyűjtés szabályozottságával. Miért állítom ezt?
A MÁV tájékoztatása szerint a fénysorompóknál a kereskedelmi forgalomban kapható, több személygépkocsihoz használható akkumulátorokat rendszeresítették, így ezek eltulajdonítása elsősorban - véleményem szerint - nem hulladékbegyűjtési, hanem lopási ügy, amelyben a gépkocsikban való használhatóságát lehetne vizsgálni.Úgy gondolom, ez az ügy is azt mutatja, hogy ez rendőrségi ügy.
Képviselő úr említette, hogy '91 márciusában interpellált - tehát két éve - az akkori ipari és kereskedelmi miniszterhez. Az azóta megtett intézkedésekről részben - úgy tudom - képviselő úr is kapott már tájékoztatást az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumból, részleteiben az alábbiakról szeretném tájékoztatni:
Első kérdésében a számlaadási és bizonylatolási rendet érinti. Az időközben hatályba lépett számviteli törvény részletesen szabályozza a bizonylatolás általános rendjét, a hulladékbegyűjtőnél és -kereskedőnél azonban szükségesnek tartottuk az általánosnál is szigorúbb bizonylatolási rendet előírni. Ezt a 31/91-es IKM-rendelet szabályozza, amely szerint színesfémet begyűjteni vagy felvásárolni csak attól lehet, aki a hulladék eredetét okirattal igazolja, aki írásban nyilatkozik arról, hogy ő a tulajdonos, illetve attól a gazdálkodó szervezettől vagy vállalkozótól, akinél a hulladék keletkezett.
A bizonylatolási rend szigorítására vállalt kötelezettségünket tehát a számviteli törvénnyel és a hivatkozott IKM-rendelettel teljesítettük.
Tisztelt Képviselő Úr! Második kérdése a színesfémhulladék külkereskedelmi engedélyezésének szabályozására vonatkozott. A szabályozás sarkalatos pontjai a következők:
A hazai felhasználók által is hasznosítható hulladék csak akkor exportálható, ha az érdekelt hazai felhasználók, másodnyersanyag-hasznosítók részére a keletkezett hulladékot vételre felajánlották, és ők nyilatkoztak, hogy annak átvételéről lemondanak.
Ezt a gyakorlatot folytatja számos iparilag fejlett ország, példaként csak a szomszédunkat, Ausztriát említeném.
Színesfémhulladékra exportengedélyt a lemondó nyilatkozat birtokában is csak az az exportőr kaphat, akinek kiviteli engedélyét előzetesen az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium által szervezett szakmai bizottság a hazai hasznosítás szempontjából véleményezte.
Kezdeményezésünkre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága olyan utasítást adott ki, amely előírta az útiokmányok és a szállítmány kötelező tételes egyeztetését.
A külkereskedelmi forgalomban elrendelt okmányolási és bizonylatolási rend tehát megfelel az EFTA, illetve az EK-országok gyakorlatának is.
Tájékoztatni szeretném itt képviselő urat, hogy '93-ban nemcsak a színesfémhulladék, hanem valamennyi hulladék és melléktermék exportja is engedélyköteles.
Ami harmadik kérdését illeti: a szakmai szövetség létrehozását kezdeményezésünkre a Gazdasági Kamara meghirdette, sajnos a vállalkozók nem vállalták fel, a felhívásnak igazi visszhangja nem volt. Azonban szükségesnek tartom azt is elmondani, hogy ugyancsak IKM-kezdeményezésre a Másodnyersanyag-hasznosítók Országos Egyesülete létrejött, az egyesület céljai között szerepel a hulladékkezeléssel, -hasznosítással foglalkozó vállalkozók szakmai képviselete. Annyit tudok felajánlani ezen a téren, hogy kezdeményezzük ebben az évben is ilyen szervezet létrejöttét.
Ami képviselő úr utolsó kérdését illeti, vagyis a tevékenység engedélykötelessé tételét, szintén a 31/91-es IKM-rendeletre szeretnék hivatkozni: "Hulladék és melléktermék forgalmazásával csak az a kereskedő foglalkozhat, aki a jogszabályban előírt normatív feltételeknek megfelel és akit ennek alapján a tevékenység folytatására jogosító, az IKM által vezetett nyilvántartásba bejegyeztek."
A normatív feltételek pedig: a kereskedő rendelkezzék a tevékenység folytatásához alkalmas telephellyel, valamint külön jogszabályban szabályzott képesítési követelményekkel.
A hulladékkereskedés megkezdéséhez egyébként környezetvédelmi, építésügyi, tűzvédelmi hatósági, valamint az Állami Népegészségügyi, Tisztiorvosi Szolgálat előzetes hozzájárulása is szükséges.
A színesfémhulladék-kereskedelmet a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség révén többször is ellenőriztük, említeni szeretném, hogy 790 kereskedő kérte felvételét ebbe a jegyzékbe, 272-t nem jegyeztünk be, 60 engedélyét pedig éppen e vizsgálat eredményeképpen visszavontuk.
Egyet tudok még ezen a téren ígérni, hogy felkértem a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, hogy sürgősen ismételje meg ezt a vizsgálatát. Kérem a tisztelt Házat és képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi