SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Ha a miniszter úr azt ígérte volna, amit a végén mondott, hogy valami megoldás lesz, és nem érvel amellett, hogy jó ez a rendszer, ami van, akkor el tudtam volna fogadni a válaszát. De nem ezt mondta. Azt mondta, hogy egy 20%-os növekedés prognosztizálható erre az évre, ez a 20%-os növekedés az áfa-n kívül kell hogy jelentkezzen.
Én azt gondolom, a példámban is, amit mondtam, nem luxuslakás, tehát nem hiszem, hogy a XIII. kerület, Herzen utcában luxuslakás lenne, az egy csúnya belvárosi rész, 58 négyzetméter, nem tartozik a luxuskategóriába. Rákoskeresztúr, Kecskefűz utca sem, ahol két és fél szobás sorlakás úgy hiszem, hogy nem tartozik a luxuskategóriába. Tehát azt az indoklását nem tudom a miniszter úrnak elfogadni, hogy itt a két és félszeres szorzóval olyan luxuslakásokat támogatna a Kormányzat, a költségvetés, amelyek valahol a palota kategóriába tartoznának.
Az írásban beadott interpellációmban is céloztam arra, hogy ez a tendencia, ami ebben az évben észlelhető volt, ez már a korábbi években is így folyt. Ha megnézzük például az 5 fős családot, ami nem nagy, de támogatandó lakás-, családkategória, azt lehet mondani, hogy például '91-ben és '92-ben semmit nem emelt a Pénzügyminisztérium az erre vonatkozó felső határon. Ha tehát ebben az első évben jelentkezett volna az, hogy alábecsüli az átlag lakásárak emelkedését, akkor azt mondom, hogy a két és félszeres szorzó még tűrhető lenne. De mivel itt évek óta ez a gyakorlat már bevált a Pénzügyminisztérium részéről, annyira akkumulálódtak ezek az átlagárak, illetve a két és félszeres szorzó annyira lement, hogy eléri a piaci lakásárak értékét. Tehát igenis akadályozza a nem luxus, hanem normál lakáshoz való jutást a lakásra váróknál. Én pedig azt hiszem, hogy a törvény célja - ahogy a miniszter úr is mondta - az, hogy támogassuk azokat, akiknek nincsen lakásuk, ez ezzel szemben van.
Tehát én kérném azt, hogy a tisztelt Ház ne fogadja el a választ, hogy az illetékes bizottság ezt a kérdést megvizsgálhassa, és megállapíthassa azt az átlagárat, amelynek szorzója alapján azok, akik jogosultak, hozzájuthassanak a támogatásokhoz. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi