SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Először is köszöntöm önt abból az alkalomból, hogy először lesz alkalma interpellációra választ adni ebben a Parlamentben. (Taps.)
Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt történt, hogy interpellációt terjesztettem elő ugyanebben a témakörben, a színesfémgyűjtés ügyében, amire akkor az ön egyik elődje, második elődje, Bod Péter Ákos miniszter úr válaszolt. A Parlament akkor a választ nem fogadta el. A javítás lehetőségével és kényszerével azonban úgy tűnt, hogy a címzett minisztérium jól élt, mert miután kilátásba helyezte mindazon intézkedések rövid határidőhöz kötött megtételét, amitől csak remélhető volt az illegális színesfémgyűjtő garázdaság megfékezése, az Országgyűlés jóhiszeműen, bizalmat előlegezve elfogadta az ígéretekkel teli második választ.
Nemrég azonban az egész országot megrázó tragédia hívta fel a figyelmet arra, hogy a színesfémgyűjtés ügye nemhogy továbbra sincs törvényes keretek közé szorítva, de ellenkezőleg: egyre inkább elvadul, s egy ország asszisztál mindehhez teljesen tehetetlenül.
A február 12-én Bátaszék közelében bekövetkezett, s 11 pörbölyi kisdiák életébe, s ugyanennyi család tragédiájába került buszbaleset remélhetően nem csak azzal járt, hogy pár napig ismét a médiumok vezető témájává lett a színesfémgyűjtés ügye, de azzal is, hogy most már haladéktalanul eljön az eddig üresnek bizonyult ígérgetések valóra váltásának az időszaka is.
Én nagyon sajnálom, hogy alig pár nappal a miniszteri széke elfoglalása után önt kell szembesítenem, miniszter úr, azokkal az ígéretekkel, amiket egyik elődje tett nekünk, de ön bizonyára megérti, hogy nem volt más választásom.
Tisztelt Miniszter úr! Én elmondom, hogy milyen ígéreteket kaptunk 1991 nyarán, ön pedig, kérem, mondja el, hogy mindezek miként lettek valóra váltva.
Az akkori miniszter megígérte, hogy a számviteli törvény megjelenését követően azonnal kezdeményezni fogja a Pénzügyminisztériumnál a szigorú számlaadási és bizonylatolási rend szabályozását, melynek eredményeként mind a felvásárlónál, mind a feldolgozónál bizonylatolni kell ezek után már többek közt a színesfémhulladék eredetét, az eladó személyazonosságát, a forgalmazó vagy felvásárló engedélyének számát.
Megtörtént-e ez a '91. IV. negyedévére ígért intézkedés?
Az akkori miniszter megígérte, hogy a színesfém-külkereskedelmi engedélyezés szabályozását a másodnyersanyagok és veszélyes hulladékok EGK- és EFTA-tagországokon belüli engedélyezési és forglamazási gyakorlatához fogja illeszteni. Megtörtént-e vajon ez a szintén 1991-re ígért intézkedés?
Az akkori miniszter megígérte, hogy míg egyrészt a fémhulladékexport-engedély kiadásának feltételévé teszik a belföldi feldolgozó vállalat felé történő kötelező árualap-felajánlás megtörténtét, addig másrészt a vámeljárás során egyeztetik az engedélyen közölteket magával a termékkel és a vámokmánnyal.
Milyen vajon a mai gyakorlat? Az akkori miniszter hulladékszakmai szövetség létrehozását ígérte a színesfém-forgalmazás legális keretek közt tartása céljából.
(15.30)
Megszületett-e ez a '91. III. negyedévére ígért szakmai, érdek-képviseleti szervezet?
Az akkori miniszter megígérte, hogy '91. III. negyedévi határidővel szakmai feltételrendszerhez kötötten, engedélykötelessé teszik a színesfém- és alumíniumhulladék-forgalmazási tevékenységet. Megvalósult-e vajon ezen ígéret?
Ha az ön elődje mindezen ígéreteknek eleget tett, akkor feltételezhetően azok gyakorlati alkalmazásának nem szerzett érvényt. Ha azonban az ön elődje eleget sem tett mindezen ígéretének, akkor még nagyobb hibát vétett.
Végül, ha mind az ígéretek teljesültek, mind azok gyakorlati alkalmazása kifogástalanul megtörtént, akkor nyilvánvaló, hogy további intézkedéseket kell foganatosítani a mára már minden kontroll alól kiszabadult tevékenység megfékezésére. Mik lennének ezek, miniszter úr? Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi