SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! A műtét sikerült, a beteg meghalt. Körülbelül ön azt az esetet vázolta, amit én az elvi lehetőségek között - a három elvi lehetőség között - elsőnek besoroltam, nevezetesen minden intézkedés elvben megtörtént, de hogy ennek a gyakorlatban semmi eredménye nincs, azt bizonyítják, azt hiszem, a történtek. És nemcsak a pörbölyi eset, ami való igaz, hogy nem közvetlenül a színesfémgyűjtés vagy -lopás következménye volt talán, de a pörbölyi eseten kívül rengeteg más van.
Például itt van előttem a Komárom-Esztergom megyei rendőrség statisztikája. Az elmúlt évben vasúti átjáróban elkövetett bűncselekmény 15 volt, ebből egyetlenegyet sikerült felderíteni. Színesfémlopás a megyében 240 volt, ebből 39-et sikerült földeríteni. Mindez akkor, amikor egyébként a rendőrség bűnfelderítési statisztikája más területeken rendkívüli mértékben javult állítólag, ha hinni lehet mindannak, amiket hallunk erről az utóbbi időben.
Tehát én úgy gondolom, hogy ön itt megismételte azt a választ, amit hallottunk már ezelőtt ebben a Parlamentben. Valahogy úgy tűnik nekem, hogy az ön munkatársai rendkívül következetesek, de éppen azt is idézhetném, hogy eszembe jutott - ahogy önt itt hallgattam - Kosztolányinak egy verse, amikor azt mondja, hogy "szegény anyám mindig csak egy dalt zongorázott".
Valahogy erről van itt is szó, mindig halljuk ugyanazokat a szent igéket, és a gyakorlatban nem történik semmi, mert higgye el, amit ön elmondott, ennek nincs érvény szerezve. A bizonylatolási kötelezettség a papíron létezik, de a gyakorlatban nem.
(15.40)
A regisztrálási kötelezettség elméletben létezik, megvan rá a paragrafus, de a gyakorlatban nem. Egyre növekszik azoknak a gyűjtőknek, kereskedőknek, forgalmazóknak a száma, akik ebből élnek és ebből az igen veszélyes tevékenységből tartják fenn magukat.
Azt hiszem tehát, hogy minden tiszteletem ellenére, amit ön iránt érzek és az iránt a helyzet iránt, hogy önnek először kellett a parlamenti karéjban szembesülnie egy képviselővel, mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ez a válasz el nem fogadható, mert ha elfogadnánk, akkor ezzel azt deklarálnánk, hogy minden rendben van és minden úgy jó, ahogy van ezen a téren. Úgy gondolom, önnek válaszolnia kellett volna arra az én utolsó kérdésemre, hogy ha meghoztuk elméletben a törvényeket, a jogszabályokat, és ha ennek eleget tettünk a gyakorlatban is, akkor most mi a teendő, mert a helyzet semmit nem javul, hanem egyre inkább romlik.
Tehát azt hiszem, az ön szakértőinek nemcsak rutinból kell előhúzni az asztalfiókból a két évvel ezelőtti választ és azt megismételni, függetlenül attól, hogy a gyakorlat azt mutatja, ezek mind nem használnak, hanem azon kellene elgondolkodniuk, hogy most ebben a helyzetben mit kellene tenniük. A válaszát tehát nem tudom elfogadni és erre biztatom képviselőtársaimat, hogy hasonló módon tegyenek. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi