SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az Országgyűlésnek az Alkotmány 61. §-ának (4) bekezdésében meghatározott jogalkotói feladata a Rádióról és a Televízióról szóló törvény megalkotása.
A Kormány 1992-ben benyújtotta tervezetét, amelyet a Parlament tavaly decemberi ülésén, többek között szavazástechnikai okok miatt nem fogadott el. E törvényt a Kormány a sajtószabadságról szóló törvény közé sorolta. A sajtószabadságról tegnap, az ünnepen sok szó esett, különböző politikai erők tettek hitet mellette.
Az Országgyűlés azonban 1992. november 30-a óta - e törvény hiánya miatt - mulasztásos alkotmánysértésben marasztalható el. Az alkotmánysértés, a jogállamisággal ellentétes gyakorlat eltűrése a Parlament minden tagjának közös felelőssége. Ennek az Országgyűlésnek történelmi feladata, hogy megalkossa a jogállamiság törvényeit és ne tűrjön el semmit, ami azzal ellentétes.
A szavazás sikertelensége, az egymásra mutogatás nem mentesíthet senkit - az Országgyűlést sem -, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy eleget tegyen a törvényhozó hatalmat is kötő alkotmánybírósági határozatnak. Különös tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság folytatja eljárását, és immár nemcsak a mulasztás veszélye, hanem a szabályozatlanság veszélye is terheli a Parlamentet.
Gál Zoltánnal benyújtott javaslatunk célja az, hogy az 1992. november 30-a óta fennálló alkotmánysértő állapot megszűnjön. Ennek a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha a Kormány beterjeszti törvénytervezetét, amit április 15-éig, a javaslatunkban szereplő dátumig meg tud tenni, mert a korábbi javaslat, az Országgyűlés vitája, illetve az azóta is folyó munka alapján beterjeszthető a javaslat. Lehet, hogy a kodifikátorok számára egy kicsit rövid az idő, de az alkotmánysértő állapot számára ez a rövid idő is hosszú idő.
Ezért napirendre vétel esetén a sürgősséget is javasolni fogjuk. A beterjesztés után a parlamenti pártok közös felelőssége, hogy a törvény szövegében, az eljárási kérdésekben megállapodjanak és megalkossák a törvényt. Ehhez a közös felelősséghez kérem támogatásukat. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi