BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF)

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF)
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy örömére szolgál ez a törvényjavaslat a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának, ugyanis - népiesen szólva - a szánkból vette ki a szót Kupa Mihály, de nem most, hanem tavaly, amikor még pénzügyminiszter volt, és mi szerettük volna ezt keresztülvinni, de egy kemény pénzügyi politikával ezt ő, illetve a minisztériuma megakadályozta. De ami késik, az nem múlik, úgyhogy nagy öröm ez a törvény. De öröm azért is, mert egy volt pénzügyminiszter néhány hét alatt ennyire érzékennyé vált a mezőgazdaság problémái iránt. Ez akár példa is lehet a következő pénzügyminisztereknek, akik nem érzékenyek a mezőgazdasági gondok iránt, azok nem sokáig lesznek pénzügyminiszterek.
Viszont elég szomorú vagyok - sajnos kiment Szabó Lajos, beszéde kapcsán -, ugyanis ezt a törvényt nekünk el kellene fogadnunk 23-áig, és semmiképpen nem célszerű az időt húzni, ugyanis 23-áig az érdekelteknek be kell adni az igényüket. Tudniuk kell, hogy milyen pénzügyi terheket vállalnak magukra, milyen gondokat vesznek a vállukra azáltal, hogy a kiméretés nekik költség, vagy ezt átvállalja a költségvetés. Ezért a legfontosabbnak azt tartanám, hogy 23-áig ez a törvény kerüljön szavazásra, hogyha nem is lép hatályba, de aki beadja, az tudja, hogy mit vállal.
A másik gond Szabó Lajos hozzászólásával az, hogy összekeveredett a kárpótlás és a részarány-földtulajdon fogalma. Ez a két fogalom nem keverendő össze, ugyanis Kupa Mihályék törvényjavaslata kizárólag a részarány-földtulajdonokra vonatkozik, ehhez a kárpótlásnak az égadta világon semmi köze. Nem célszerű ezt a két dolgot együtt említeni, ugyanis rengeteg új fogalom van forgalomban, és ha mi itt a Parlamentben is összekeverjük ezeket a fogalmakat, akik ezzel nap mint nap foglalkozunk, akkor mi van kint? Mi van azok között, akikre ez a törvény majd vonatkozik, és nekik ezt külön megint el kell majd magyarázni, hogy nem kárpótlás, szó sincs arról, sőt, itt kizárólag részaránytulajdonról van szó.
A birtokmaximálás szintén nem ennek a törvénynek a témája. A Kisgazdapárt adja a földművelésügyi minisztert, tudni kell, hogy a Földművelésügyi Minisztériumban a földtörvény előkészületben van, és a birtokmaximálás kizárólag ennek a törvénynek a témája, és ide ezt nem lehet behozni.
(11.10)
Természetesen problémák vannak ezzel a törvényjavaslattal, a módosító indítványainkat meg fogjuk tenni rövid időn belül, ugyanis az a kitétel, miszerint a bérbeadás kizáró ok, rendkívül nehezen lesz ellenőrizhető, úgyhogy ezt javaslom kivenni belőle, mert ebből bonyodalmak származnak.
Ugyancsak kezelnünk kell azt a kérdést, bár kevés embert érint, aki már kifizette a kiméretési költséget, hogy velük mi történik. Szerintem őnekik ezt a költséget ugyanúgy meg kell téríteni, mint a többieknek, ugyanis jószándékúak voltak, nem az ő hibájukból történt a kizáratásuk, ha ez a törvény elfogadásra kerül.
Úgyhogy javaslom, gyorsan vitassuk meg ezt a törvényt, a Demokrata Fórum nem fogja akadályozni a törvény átmenetelét, ugyanis a célunk, hogy megoldjuk a kérdést, nem hogy beszéljünk róla. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi