GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Nagyon köszönöm, Elnök Úr! Rendkívül röviden szeretném összefoglalni a FIDESZ álláspontját a most tárgyalt törvényjavaslatról. A FIDESZ a törvényjavaslat elfogadását támogatja néhány apróbb részlet módosításával.
Ezek a következők:
Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a törvény ne csupán azoknak tegye lehetővé, hogy a földjeik kimérését az állam fedezi, akik azt a földrendző és földkiadó bizottságokban megjelölt határnapokig bejelentik, hanem egy hosszabb időtávban tartanánk ezt szükségesnek. Ennek két oka van.
Az egyik az, hogy a törvényjavaslat ebben a formában, ilyen rövid határidőben teszi lehetővé azt, hogy az állam átvállalja a földkimérés költségeit, azt jelenti, hogy a törvény megjelenése után egy hatalmas roham fog elindulni, rengetegen be fogják jelenteni a földkimérési szándékukat, olyanok is, akik egyébként önálló gazdálkodásra nem készültek föl, nem is kívánnak gazdálkodni, azonban nyilvánvalóan szeretnék igénybe venni azt a támogatást, amit a törvényjavaslat ebben a formában tartalmaz. Ez az idei évben a költségvetésre igen jelentős terhet hárítana, amit szerintünk jó lenne egy hosszabb időre elhúzni, hogy több éven keresztül jelenjenek meg ezek a költségek.
A másik érv azonban ennél fontosabb. Ha egy éven belül jelentkezik ilyen sok ember földkimérésre, az azt fogja jelenteni, hogy azok, akik azért kívánják kiméretni a földjüket, mert valóban magángazdálkodni akarnak, azok elvesznek a földkijelölők hatalmas tömegében, és így az ingatlan-nyilvántartási bejegyzések elhúzódása miatt az ő számukra a földek kiadása egy későbbi időpontra húzódna el. Tehát csupán azt érnénk el, hogy azok a spekulánsok, akik az állami támogatás miatt jelentkeznének most földkiadásra, azok kiszorítanák azokat, akik ezen állami támogatás hiányában is jelentkeztek volna ugyanitt, mivel magángazdálkodni akarnak. Tehát a magángazdálkodók érdekében is én fontosnak tartom, hogy ez több éven keresztül húzódjon el.
Azonban talán az a tízéves időtartam, amit az egyik módosító javaslat tudomásom szerint tartalmaz, túl hosszú lenne, hiszen azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy nagyon fontos érdek az, hogy a földbirtokviszonyok minél előbb rendeződjenek. Tehát én legfeljebb egy 3-4 éves hosszúságú időtartamot tudnék elképzelni a földkiadás állami költségeinek a vállalására.
És még egy apróbb megjegyzés, hogy a törvényjavaslatban az átmeneti törvény módosítására vonatkozó rész szerintem értelmetlen, lévén, hogy az átmeneti törvény rendelkezéseit a múlt év végéig lehetett alkalmazni. Az idén ez a törvény már nincsen hatályban, így a módosításának sincsen joghatálya, tehát ezen rendelkezés elhagyására - amennyiben ilyen módosító javaslat még nincsen benn - módosító javaslatot fogok benyújtani. Ha ezeket a felvetéseimet a tisztelt Ház el fogja fogadni, akkor azt hiszem, hogy egy olyan törvényt fog tudni alkotni, amelyre igen nagy igény van, igen sok embernek a gazdálkodáshoz szükséges induló segítséget meg tudjuk adni, és így a törvényjavaslat az ország érdekét fogja szolgálni. Ezért kérem képviselőtársaimat is, hogy támogassák majd ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi