MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)
MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül nagy örömömre szolgál az, hogy a patkó minden részéből szinte egyező véleményeket hallok a beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban.
Bizonyos mértékben azonosulni tudok Kupa Mihály képviselőtársam azon mondatával, hogy most jött el az ideje ennek az úgynevezett földkimérés díjtalanná tételének. Úgy hiszem, hogy ez a kitétel rendkívüli módon összefügg a szövetkezetek átalakulásának dinamikájával, és bizonyos mértékben ez a szövetkezeti átalakulás - én legalábbis úgy érzem - még nem fejeződött be. Nem fejeződött be, és ez a könnyítés, a szövetkezeti tagok földtulajdonának ilyen formán való kimérése mindenképpen segíteni fog a szövetkezetek átalakulásában.
Azonban egyet kell értsek Glattfelder Béla képviselőtársammal is abban, hogy ez záros határidőn belül nem lezárható folyamat. Ez hosszabb intervallumot, hosszabb időt fog igénybe venni. Mert az, hogy valaki mikor kezd el, úgymond, a saját tulajdonán gazdálkodni, nemcsak attól függ, hogy kimérték-e a földjét avagy sem, hanem attól is, hogy megszerezte-e a hozzá szükséges tőkét, megszerezte-e a hozzá szükséges szakértelmet; felállt-e már az az érdek-képviseleti szerv - itt a gazdakörökre gondolok - Magyarországon, amely, úgymond, esetenként az érdekeit képviselni fogja, illetve a piacok olyan módon nyíltak-e ki, ami lehetőséget biztosít - mondhatnám - a gondtalan gazdálkodásra.
Éppen ezért ezt a beterjesztést mindenképpen olyan formán javasolnám módosítani, hogy egy nagyobb és hosszabb intervallumot öleljen fel, hiszen a szövetkezetek átalakulását sem lehet erőltetni, mert csak káosz és anarchia adódik ebből. Rá kell bízni az emberekre olyan vonatkozásban, hogy érlelődjön meg ez a folyamat, és biztos vagyok benne, hogy minden józan gondolkodású magyar ember rájön, hogy mi a saját maga valós érdeke, és úgy fog dönteni. De ehhez nemcsak a törvényben és jogilag kell biztosítani a lehetőségét, hanem a közgazdasági környezetnek is olyanná kell válni.
A magam részéről ilyen vonatkozásban és ilyen kiegészítésekkel üdvözlöm és támogatom a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi