VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy látszik, igaz a mondás fordítva is, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Jelen esetben arról beszélhetnénk, hogy pandúrból lesz a legjobb rabló. Ezt Bogárdi Zoltán képviselőtársam elmondta, amikor Kupa úrra célzott, ugyanis valóban igaz, hogy úgy az ellenzék, mint a koalíciós pártok - ezt, azt hiszem, fölösleges lenne ragozni - szerették volna azt, hogyha a részarány-tulajdonosoknak is ingyen mérjük, mérik ki a kimérők, és illetékmentes lesz a birtokbejegyzés is.
Ne ezt vitassuk, hanem azt, hogy milyen előnyök származnak ebből. A 9347-es javaslat valóban, azt hiszem, közmegelégedésre szolgálhat mindenki számára, ugyanis két olyan elemet céloz meg a '93. évi II. törvény módosításával, amely mindenképpen legalább egymillió embert érint, és körülbelül 5 millió hektár földet, tehát ez nem egy kis szám.
Én azt hiszem, hogy a beterjesztők ugyanakkor alábecsülik az erre fordítandó összeget, mert véleményünk szerint - az az MDF véleménye - legalább 3-3,5 milliárd forintot érint ez, tehát nem másfél milliárdot. De nem is ez a lényege az egésznek, hanem az, hogy vajon fogják-e majd bírni a földkimérők. Ezt az aggályomat egyébként elmondtam bizottsági ülésen is. A földkimérőknek legalább véleményünk szerint 5 évre van szükségük ahhoz, hogy ezt megtegyék, ez a másik nagyon fontos eleme az egésznek. Viszont óriási hasznot hoz azt illetően, hogy a táblásítás így megoldható lenne, ugyanis ha eszébe jutna valakinek, akinek kárpótlási föld van a rokonságában vagy akinek részaránytulajdona van, és a magas költség miatt nem méretné ki esetleg, ami illetékköteles lett volna, ha nem fogadjuk el ezt a törvénymódosítást, akkor tulajdonképpen a részarányát nem méreti ki, így viszont ha kiméreti, egy komoly tábla jöhet létre. Tehát tulajdonképpen előretekint a mezőgazdaság szempontjából a farmergazdaság felé, amely azt hiszem, az itt ülő pártok közül többnek is a célja lehet. Tehát ez mindenképpen mellette szól.
Azt hiszem, nagyon fontos még az, hogy aki eddig már a földjét kimérette, és fizetett érte, annak is mindenképpen valamilyen formában vissza kell téríteni, mert a törvénymódosítás hangsúlyozza, és hivatkozik a társadalmi igazságosságra, ami igaz is. Teljesen egyetértek vele a magam részéről is, de akkor csak úgy tudjuk elképzelni, ha a már eddig kifizetett földkimérési összegeket is valamilyen formában megtérítik majd az új tulajdonosoknak, akik kimérették a földjeiket.
(11.20)
Végezetül pedig azt szeretném elmondani, hogy mindenképpen fontos az, amit Bogárdi Zoltán elmondott. Ne húzzuk az időt, mert 23-ig, jövő keddig mindenképpen el kellene fogadnunk a törvénymódosítást. Nagyon igaz az a mondás, hogy bis dat, qui cito dat, tehát kétszer ad, ki gyorsan ad, mert a Parlament is adjon gyorsan a részarány-tulajdonosoknak, és hozzuk meg mielőbb ezt a törvényt, 23-ával bezárólag. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi