SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)

Full text search

SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)
SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Biztos vagyok abban, hogy nincs vita közöttünk: a szerencsejáték nem kifejezetten keresztényi, humanitárius cselekedet - sem annak, aki pénzért játszik, sem annak, aki a hasznait élvezi -, megtűrni azonban mégis elkerülhetetlen, mert az ember gyarló, s arra építeni joggal lehet - már ami a remélt bevételeket illeti.
Megközelíthetjük a dolgot úgy is, hogy a szerencsejáték a legjobb kvázi adónem, mert a polgárok önként és dalolva áldoznak rá - akár az utolsó fillérjüket is. Ha a forrás nem is éppen a legtisztább, a támogatandó célok mindenképpen nemesek. Ismerve a szociálpolitika, az egészségügy, az oktatás és a kultúra, valamint az ifjúságpolitika lehetőségeit, feltétlenül jól jön akár a játékalapból kapott támogatás is.
A cél tehát helyes, s - hogy stílszerű legyek - a Parlamentnek "malaca" volt, amikor úgy döntött: kell egy ilyen törvény nekünk. Lássuk hát, milyen megoldási módot tárt elént a koalíció a fenti cél elérése érdekében, mikor elénk terjesztette törvényjavaslatát az országos játékalapról!
Úgy hiszem, hű maradt a Kormány az eddig megismert szemléletéhez - mondhatni: önmagához -, meg persze az államháztartási törvényhez is, amikor egy abszolút központosított állami pénzalapot akar létrehozni szinte korlátlan pénzügyminiszteri rendelkezési és felügyeleti joggal. Itt vethető fel a kérdés: a különböző jellegű támogatásokat, alapokat nem lenne-e célszerűbb - természetesen ezek eltérő pénzügyi forrásait is - egy egységes rendszerbe illeszteni? Tulajdonképpen, hogyha megnézzük a különböző elkülönített állami pénzalapok bevételi és kiadási szerkezetét, akkor egy második költségvetés, egy többcsatornás támogatási rendszer létrejöttének vagyunk tanúi.
Ismét megkérdezem: nem lenne-e nyomon követhetőbb és célirányosabb a különböző bevételi forrásokat a központi költségvetésbe beállítani és elosztani?
Visszatérve a konkrét előterjesztésre: meg lehetett volna az alapot, illetve az afeletti rendelkezést olyan módon is konstruálni, hogy elkerüljék a pénzügyminiszter esetében ezt a "cukrosbácsi-effektus"-t, és az alap feletti rendelkezést legalább megosztani különféle civil szervezetek, érdekképviseletek vagy bárki között, aki nem a végrehajtó hatalmat képviseli. Létrejön ugyan egy tíztagú Országos Játék Tanács - amelynek tagjait a pénzügyminiszter kéri fel -, de ez mit sem változtat azon, hogy a tervezet szerint a támogatásokról kizárólag a pénzügyminiszter dönt.
Hiányolom az előterjesztésből, hogy igen szűkszavúan csak annyit lehet belőle megtudni: pályázat útján lehet a támogatáshoz jutni. Nincs a feltételrendszer egyértelműen meghatározva, ami pedig garanciát jelentene a pályázóknak: ki, miért, mennyi pénzhez juthat az alapból. Jó lett volna arra is kitérni: amennyiben nem arra vagy nem úgy használják fel az elnyert pénzt a pályázók, mint amire kapták, nekik hogyan alakul a felelősségük.
Nem lenne rossz, ha a pályázati kiírás nemcsak az országos napilapokban, de legalább a Pénzügyi Közlönyben is megjelenne, amelyhez a polgármesteri hivatalokban még a legkisebb faluban is hozzá lehet férni.
Az előterjesztő szerint az alapot egy önálló költségvetési szerv kezeli, amelyet a pénzügyminiszter alapított. Múlt időben kell beszélni, mert az indoklás elárulja, hogy a szervezet már 1992 januárjában megalakult. Ismét egy hivatal - törvény által szentesítve. Egyetlen pozitívuma, hogy a szervezet költségeit az alap bevételeiből kell fedezni, de ugyanakkor a javaslat semmiféle korlátozást nem tartalmaz arra vonatkozóan, nehogy drágább legyen a leves, mint a hús, ugyanis nincsenek a szervezeti kiadások korlátozva vagy legalább egy limithatárhoz kötve.
S itt már el is jutottunk az egyik leglényegesebb ponthoz: az alap gazdálkodásához, amelyre az előterjesztés - nemes egyszerűséggel - tíz rövidke sort áldoz. A lényeg természetesen benne van, miszerint minden a pénzügyminiszterhez tartozik, beszámolnia csak az elköltött pénzekről kell évente a Kormánynak és az Országgyűlésnek.
S most elérkeztünk a számomra legizgalmasabb szakaszhoz, a nyolcadikhoz, amelyből azt lehet megtudni, ki képviseli az államot a különféle - egyes kizárólagos állami részesedésű - szerencsejátékok vonatkozásában. Így a lottó és a totó a pénzügyminiszteré, a lóversenyfogadás a földművelésügyi miniszteré, a bingó pedig - egyetértésben a pénzügyminiszterrel - jelen esetben a belügyminiszteré. Ezen túlmenően, a 13. §-ban, az érintett miniszterek felhatalmazást kapnak az említett játékok részletes szabályainak meghatározására is. Az, hogy a fő "játékfelelős" a pénzügyminiszter, kiderül a javaslatból; azt, hogy a lóversenyfogadás az agrárágazaté, valahogyan meg tudom magyarázni - lovak, abrak, egyebek -, de hogy a bingót milyen kapcsolat fűzi a belügyminiszterhez, azt fel nem foghatom, és nem tudtam mind a mai napig sem kideríteni.
Uraim, árulják el nekem: hogyan jön össze a bingó és a belügyminiszter… (Közbeszólások a jobb oldalról: A "b" betűvel!) …, mert szerintem a belügyminiszternek az "itt a piros - hol a piros?"-ra kellene elsősorban figyelnie. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi