FODOR TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

FODOR TAMÁS (SZDSZ)
FODOR TAMÁS (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr! A véletlen adta a végszót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter úr! Én is egy titkos kormányrendeletről fogok kérdezni, ugyanis hallomásból tudomást szereztem arról, hogy Művészeti és Szabad Művelődési Alapítvány néven különböző nagy értékű alapítványok kuratóriumából, jól ismert személyiségek közreműködésével alapítvány jött létre.
Hat kérdésem lenne:
1. Miért kell a Magyar Országgyűlés egyik bizottságának, a kulturális bizottságnak és annak is alelnökének, illetve a bizottság tagjainak hallomásból tudomást szereznie arról, hogy az általuk több héten keresztül, gondosan és felelősen mérlegelt költségvetés több tételét összevonták, s ezután kivonták az Országgyűlés ellenőrzése alól?
2. Miért nem ismert előttünk az alapító okirat?
3. Melyek az alapítvány forrásai? Megfelel-e a valóságnak az a gyanúnk, hogy a Vigadó és a Vigadóval egybeépített Vörösmarty téri irodaház épületén túl ezek a források
egyszer: a szakszervezetek kezelésében lévő művelődési házak támogatására szánt összes pénz, 300 millió forint, melynek elosztását eddig egy demokratikusan delegált szervezet végezte;
másodszor pedig: az eddig még az ellenzék által sem nagyon bírált és az öntevékeny szervezetek véleményére is odafigyelő, minisztérium által kinevezett bizottság rendelkezésére álló összes pénz, vagyis 233 millió forint közművelődési céltámogatás. Mindkettő megtalálható a hatályos költségvetési törvényben, amelynek kelte január, ennek az előző alapítványnak a kelte korábbi.
Harmadszor: ki határozta el, milyen szinten és felhatalmazás alapján ezeknek az Országgyűlés által megszavazott és az Országgyűlés rendelkezési kompetenciájába tartozó pénzeknek az átcsoportosítását?
Negyedszer: hogyan történt a kuratóriumi tagok felkérése, milyen módon vették figyelembe a kultúra területére különösképpen jellemző, nagyon is eltérő ideológiai, esztétikai, politikai értékek, nézetek érvényesülését?
Ötödször: hogyan szándékoznak megoldani az adófizetők befizetéséből származó, milliárdos nagyságrendű pénz felhasználásának ellenőrzését, ha az kikerül az Országgyűlés politikai nyilvánosságot biztosító látóköréből?
Kíváncsian várom miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi