KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A pártállam egyik utolsó intézkedéseként hatályon kívül helyezte azokat a titkos, szigorúan titkos minősítésű miniszteri, államtitkári, főcsoportfőnöki rendeleteket, utasításokat és intézkedéseket, amelyek az egypártrendszer állambiztonsági szervezetének, mindenekelőtt a III/III-as Csoportfőnökségnek a működését szabályozták. A hatályon kívül helyezett belső jogszabályok egy-egy példánya, összesen 82 darab rendelkezés az úgynevezett Dunagate-ügy kivizsgálására alakult parlamenti bizottsághoz került, titkos minősítésük azonban nem szűnt meg.
A nemzetbiztonsági bizottság, amelynek irattárában a rendeletek jelenleg megtalálhatók, a múlt évben a minősítés felülvizsgálatát kérte belügyminiszter úrtól. A miniszter úr - egyetértésben a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel - a biztonsági szolgálatok, valamint a rendőrség szakmai véleménye alapján 23 jogszabály titkos minősítését oldotta fel. Valójában kevesebbét, mert a 23 közül 1 eleve nem volt titkos, 1 pedig csak belső használatra minősítésű volt, 59-nek a titkos minősítését azonban fenntartotta.
Döntését a miniszter úr azzal indokolta, hogy a rendelkezések továbbra is titkosnak minősülő csoportja olyan szakmai előírásokat, eszközöket, módszereket, eljárásokat rögzít, amelyek nyilvánosságra hozatala gátolná a bűnügyi felderítő- és a nemzetbiztonsági munka hatékonyságát. Megítélésem szerint ez az indoklás nem megalapozott, illetve legfeljebb 3-4-re érvényes az 59 továbbra is titkos rendelkezés közül.
(15.30)
Az olyan kifejezések ugyanis, mint a telefonlehallgatás, postai küldemények ellenőrzése, hálózat, szigorúan titkos állományú tiszt, előzetes ellenőrzés vagy bizalmas nyomozás, közismertek, és így bizonnyal nem képeznek államtitkot. A rendelkezések semmiféle olyan technikai eljárást nem rögzítenek, amelyeknek nyilvánosságra kerülése a bűnüldöző szervek operatív munkáját befolyásolná. Személyhez fűződő jogokat pedig a titkos minősítés feloldása azért nem sérthet, mert a rendelkezésben az aláíró hivatalvezetőin kívül nem fordulnak elő személynevek. Erre nem is hivatkozott a miniszter úr egyébként, csak a tájékoztatás kedvéért említem.
Amire ezek a hatályon kívül helyezett jogszabályok fényt derítenek, az a totális elhárítás rendszere, a mögötte álló világnézet és az állambiztonsági szervezet szoros együttműködése az állampárttal. Meggyőződésem, reményeim szerint mindez ma pusztán történelmi ismeret, és mint ilyen, nem lehet államtitok.
Ezért arra kérem a miniszter urat, hogy vagy szűkítse jelentősen a titkos minősítésű rendelkezések körét, vagy indokolja érdemben, miért szükséges ilyen széles körben fenntartani a titkosságot. Ha az érdemi válasz csak úgy adható meg, hogy az valóságos államtitkokat tartalmaz, kérem miniszter urat, javasolja a zárt ülés elrendelését.
Szeretném jelezni, hogy viszonválaszomban várhatóan idézni fogom néhány titkos rendelet címét és egy-egy mondatát. Meggyőződésem, hogy ezek fenntartott minősítésük ellenére tartalmukat tekintve nem képeznek államtitkot, ezért a zárt ülés elrendelését én magam nem kérem. Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi