PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az agrárpiaci rendtartást - mint tudjuk - immár néhány hete törvény szabályozza. Természetesen az agrárpiaci rendtartást a törvény megszavazása vagy életbelépése előtt is szabályozták, vagy szabályozni kellett volna. Természetesen ez a szabályozás nem mindenki megelégedésére történt. Példaként tudnám említeni Békés megyében a sertéspestis által előállott helyzetet, mert a sertéspestis Békés megyében súlyos piaci zavart okozott.
(15.00)
A termelők a sertéseiket korábban sem tudták és talán a mai napig sem tudják megyén kívülre eladni, de zavar támadt a feldolgozás területén is, éppen az export tilalma miatt. A veszteségek ellentételezésére ez idáig csak részben történt intézkedés, s ez az intézkedés is csak és kizárólag a Gyulai Húskombinátot érintette, őt - illetve az ő veszteségét - támogatta az FM-tárca.
Éppen ezért kérdezzük a miniszter urat, miként kívánják pótolni a termelőket ért károkat, ugyanis a Békés megyei felvásárlási árak november óta jó ideig az országos árszint alá estek.
Kérdezzük továbbá, miként képzelik el a megyében működő többi vágóhíd veszteségének a kompenzálását, mert ugyanolyan körülmények között működnek, mint a Gyulai Húskombinát, viszont ez idáig semmilyen támogatásban nem részesülnek.
El szeretném mondani azt, hogy kb. hét-nyolc ilyen kisebb vágóhíd működik a megyében. A hét-nyolc kisebb vágóhíd kb. ugyanannyi félsertést állít elő, mint a Gyulai Húskombinát, azonban azt nem támogatták. Nem érthető, hogy miért tesznek különbséget egy húskombinát és egy kisebb vágóhíd között, nem tudom, hogy hol itt a szektorsemlegesség.
Ezenkívül szeretném azt is elmondani, hogy nem csak Békés megyében, de országos szinten is kezd súlyos helyzet előállni a sertésár és a sertésfelvásárlás területén. Sok helyen akadozik a felvásárlás. A megyében már két-három hónapra tolódott el a felvásárlás. Arról nem is merek említést tenni, hogy két-három hónapig kell a termelőnek várnia, hogy az ellenértéket megkapja a termékéért.
A múlt héten jelent meg egy újságcikk, mely szerint 200000 eladatlan sertés van az országban, ezt nyilatkozta a Hússzövetségnek az elnöke. Nem tudtuk kideríteni képviselőtársammal azt, hogy mennyi importengedély lett kiadva, azt azonban tudjuk az állat-egészségügyi hatóságon keresztül, hogy kb. ilyen nagyságrendben került importsertés-behozatalra sor. Érthetetlen számunkra, hogy ez miért került kiadásra.
Éppen ezért, hogy megelőzzük a '91-ben előállt súlyos sertéshelyzetet, kérdezzük a miniszter urat, hogy hogyan kívánják megakadályozni, hogy a húsbehozatal piaci zavarokat ne okozzon, illetve hogyan kívánják helyreállítani a piaci egyensúlyt. Várom válaszát, miniszter úr. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi