PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációnkban négy fontos kérdésre kerestük a választ. Az első, hogy a pestis miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt a Békés megyei termelőket kár érte. Ön azt mondta válaszában, hogy ez így nem igaz, mert magasabb Békés megyében az ár, mint az országban. Ez pillanatnyilag igaz, de november, december és január folyamán nem így volt, és körülbelül 35 millió forint kár érte a Békés megyei termelőket azért, mert a Kormány hozott egy intézkedést, amelyben Békés megyét védőkörzetté nyilvánította, és nem vihették ki az árut a megyehatáron kívül.
Anélkül, hogy ennek az intézkedésnek a szükségességét egy percig is vitatnánk, tudjuk, hogy szükség volt rá, a kár bekövetkezett, és úgy érezzük, hogy ezért a termelőnek közvetlen támogatást kell adni.
A második fontos kérdés az volt, hogy a vágóhidak - beleértve Gyulát is - kapják meg azokat a támogatásokat, amelyek igazoltan a veszteségeik fedezésére szükségesek. Ennek örülünk, hogyha a kormányzat ezeket a támogatásokat megadja, úgyhogy a válasznak ezt a részét elfogadhatónak tartjuk.
Miniszter úr azt mondta, hogy megszüntették az exportengedélyezések további kiadását. Sajnos, mi ezzel az intézkedéssel már nem tudjuk beérni. Tudomásunk szerint 100000-nél is magasabb nagyságrendben megtörtént az engedélyezések kiadása, tehát a sertés- és marhahús olyan mértékben kerülhet behozatalra, amely élősertésre vetítve a százezres nagyságrendet is meghaladja.
Azt kérjük a kormányzattól, hogy alkalmazzák az agrárpiaci rendtartási törvényt, amely lehetőséget ad arra, hogy a külföldi, támogatott hús behozatala esetén alkalmazza a zsilipárat, és alkalmazza a lefölözést, mert a hazai termelőt védeni kell, és nem lehet az, hogy a külföldi termék olcsóbb legyen, és le tudja szorítani a hazai termék árát olyan mértékben, hogy az veszteséges legyen.
A negyedik és a legfontosabb kérdés, hogy ebben a mai helyzetben, amely már tarthatatlan a sertésfronton, egy piaci beavatkozás szükséges a kormányzat részéről a termékfelesleg levezetésére és a piaci egyensúly helyreállítására. A Magyar Közlönyben megtalálható az agrárpiaci rendtartás; annak is a 23. §-a kimondja, hogy az állam által kezdeményezett exportlebonyolításra, állam által történő taktikai felvásárlásra, feldolgozásra, készletezésre és tárolásra, államilag támogatott forgalomba hozatalra kerülhet sor, amennyiben termékfelesleg van a piacon.
Sajnos, a sertéstenyésztés esetében ez a helyzet előállott, és ezeket az intézkedéseket - úgy érzem - nem tudjuk nélkülözni. Ahogy Pásztor képviselő úr is említette, félő, hogy az a tarthatatlan helyzet fog előállni, amely két évvel ezelőtt már bekövetkezett: a termelők egy része tönkremegy, a termelési kedv megszűnik, és ennek végül is a hazai fogyasztó és az export fogja a végén a kárát látni. (Az elnök csenget.)
A miniszter úr válaszában nincs kellő garancia arra, hogy ezeket meg tudjuk előzni. Ezért a választ nem tudjuk elfogadni, és arra kérjük a kormányzatot, hogy addig intézkedjen ezekben a kérdésekben, amíg nem késő. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi