TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azzal folytatnám, amivel Szalay Gábor képviselőtársam kezdte, csak én egy Radnóti-idézetet mondanék, alátámasztandó, hogy együttérzek vele, "…ami volt, annak más távlatot ád a halál már".
Félek, hogy egyelőre erről van szó, de ha megvan ez a törvény - vagy meglesz ez a törvény -, akkor legalább annyi reménységünk legyen, hogy valami történni is fog.
A módosító javaslataimat, amelyet jórészt Pál József képviselőtársammal és Juhász Péterrel hárman adtunk be, ennek egy részét visszavontuk. Állva maradt egy olyan - számunkra is a frakció támogatását kértem a szavazásnál -, amely a Kereszténydemokrata Néppártnak egy alapvető gazdasági koncepciójához tartozik.
(19.20)
Ez pedig a 13. § (1) bekezdésére vonatkozik: a koncessziós szerződést aláírónak belföldi székhelyű gazdasági társaságot kell alapítania, amely nem lehet 100%-ban külföldi tulajdonban. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy mi, magyarok, külföldön nemigen tudunk koncessziót vásárolni ásványi nyersanyag kitermelésére - egyrészt, mert egyelőre nincs ehhez anyagi alapunk, másrészt pedig el kell mondanom: elmaradott országban egyedül tőkét befektetni nem tanácsos -, így nem érint bennünket kínosan, hogy külföldi törvények hasonlóan intézkednek.
Ehhez nem kaptuk meg - mint említettem - a támogatást egyetlen bizottság részéről sem, én viszont, híven a koncepciónkhoz, a frakció részéről kértem ebben támogatást.
Vannak olyan módosító javaslataink, amelyek valóban a környezetvédelemre vonatkoznak elsősorban, és a környezetvédelmi bizottság támogatását kaptuk meg. Így nagyon indokoltnak tartjuk a 26. § (8) bekezdésének kiegészítését azzal, hogy a bányatelek csökkentését, módosítását, megszüntetését a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium vagy az érintett önkormányzat is kezdeményezheti. Célszerűnek érezzük, hiszen a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium vagy az érintett önkormányzat mint az érintett terület jó ismerője is, kezdeményezze a bányatelek felülvizsgálását.
A 27. § (2) bekezdésére vonatkozóan itt a műszaki tervnek, üzemi tervnek a kérdése kerül szóba. Szintén egy kiegészítést kérnénk, mert véleményünk szerint műszaki-üzemi terv csak akkor lehet teljes értékű, ha figyelemmel van a távlati művelési, újrahasznosítási, illetve rekultivációs tervekre.
A 27. § (5) bekezdését azért vetettük fel módosító javaslatunkban, mert itt egy inkonzekvens fogalmazást érzünk. A 42. § 1. cikkelyének bekezdése ugyanis a kitermelés befejezésekor a bányabezárásra stb. kidolgozott üzemi tervre vonatkozóan visszautal egy 27. § (5) bekezdésre - hivatkozik rá, anélkül, hogy a törvényjavaslatban ez a bekezdés szerepelne. Ezért szeretnénk, hogyha ez, így megfogalmazva, ahogy mi az (5) bekezdéssel javasolnók kiegészíteni a 27. §-t, bekerülne végül is a törvénybe.
És végül: a 37. § (2) bekezdésére vonatkozó kiegészítésül csak annyit, hogy itt egy felsorolással élnénk, amikor a bányakárról van szó. Mit minősítenénk még felsorolandó bányakárnak? A tájban okozott rongálást, a táj értékét csökkentő valamennyi műveletet, valamint a meddőhányót és az ilyen jellegű kárt elsősorban tájrendezéssel kell kompenzálni. Ez szerepel kiegészítésként, és úgy érezzük, hogy ez mint normaszöveg is fontos a tájvédelem szempontjából.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogatásukról biztosítsanak a szavazásnál. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi