BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! Köszönöm Mészáros Béla képviselő úr javaslatát, hiszen én magam is ugyanezt a végeredményt kívánom előterjeszteni; ma ne zárjuk le az általános vitát.
A fő problémát abban látom, hogy bár valamennyien feltehetően tudjuk, mit kíván elérni az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, azonban olyan technikai problémákkal terhes ez a javaslat, ami miatt mindenképpen több irányú módosítás benyújtása indokolt.
(18.20)
Az első problémát maga a cím jelenti ebből a négy szakaszból. Ez a cím a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény módosítását célozza meg, holott ennek a törvénynek a lényege természetesen nem ez, hanem egyes védett és védelemre tervezett természeti területek tulajdonjogának a rendezése. Egy ilyen irányú módosítás megfontolása tehát mindenképpen indokolt.
Az 1. szakasz a törvényjavaslatban állami tulajdonba adásról beszél, anélkül azonban, hogy pontosan tisztázná a viszonyát e törvényjavaslatnak a kisajátítási eljáráshoz. Azonkívül viszont nincs mód természetesen állami tulajdonba adásról, a régi rosszízű államosítás szó nyilvánvalóan ellenérték nélkül szóba sem kerülhet. Szükséges tehát tisztázni e törvényjavaslat viszonyát a kisajátítási eljárással. De szükséges természetesen a környezetvédelemről szóló tvr-rel is.
Végül: miután az adott védelemre kétségtelenül a volt termelőszövetkezeti földek szétosztásával kapcsolatos eljárás keretében kerül sor, valóban meg kell vizsgálni, hogy milyen vonzata van a törvényjavaslatban foglalt koncepciónak a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvényben leírt eljárás kapcsán, kell-e itt intézkedni, vagy nem.
A törvényjavaslat 2. szakasza nézetem szerint szükségtelen. Ugyanis érdemi rendelkezést végül is nem tartalmaz. Az, hogy egy hatályon kívül helyező rendelkezést hatályon kívül helyezni javasol a törvényjavaslat, érdemben semmit nem jelent. Ennek mellőzése tűnik tehát indokoltnak.
A törvényjavaslat 3. szakasza rögzíti azt, hogy a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell a törvény rendelkezéseit. A folyamatban lévő ügyek kategóriája azonban több oknál fogva megkérdőjelezhető. A korábbi törvényhely, melynek hatályon kívül helyezésére sor került, ugyanis nem volt alkalmas arra, hogy annak alapján bármilyen ügy - hogy úgy mondjam - kompletten folyamatban lehessen, hiszen végrehajtásra nem nagyon volt alkalmas. Csak olyan törvényt szabad ezek után meghozni, és ez a legfőbb tanulság, amely végrehajtás tekintetében is megfelelő garanciákat tartalmaz: nevesíti a rendelkezés címzettjét, leírja az eljárás mikéntjét, határidőket szab és így tovább.
A módosító indítvány benyújtása nem egyszerű dolog, hiszen mi, országgyűlési képviselők valójában szándékunkat ki tudjuk fejezni, de a szakmai precizitás több irányú egyeztetést igényel. Mészáros Béla képviselő úr javaslatához csatlakozom ezek után, hiszen ezen a héten kerül sor ezekre az egyeztetésekre a különböző érintett szervekkel, tárcákkal, s ezt követően kerülhet benyújtásra egy olyan módosító indítvány, amely várhatóan minden kritikát ki fog bírni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi