GLATTFELDER BÉLA előadó:

Full text search

GLATTFELDER BÉLA előadó:
GLATTFELDER BÉLA előadó: Nagyon köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A kárpótlásijegy-ígérvényről szóló törvényjavaslat egy olyan problémát kíván megoldani, amely bizonyára önök előtt is nagyon jól ismert. Ennek a lényege az, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek a kárpótlás lassú végrehajtása miatt késve jutnak hozzá a kárpótlási jegyeikhez. Ezzel kapcsolatban már többen korábban - mint legutoljára a bizottsági ülésen Kis Zoltán képviselőtársam - javaslatokat fogalmaztak meg az Állami Vagyonügynökség felé, hangsúlyozva: indokolt lenne, hogyha az Állami Vagyonügynökség a privatizációra kerülő állami tulajdonú élelmiszer-ipari vállalatok privatizációjánál elfogadná a kárpótlásijegy-ígérvényeket.
Azonban nem létezett olyan jogszabály, amelyik a kárpótlásijegy-ígérvényekről szólt volna, és az ÁVÜ emiatt nem tudta megoldani azt a kérdést, hogy milyen módon, hogyan számítsa be a kárpótlásra kijelölt termőföldeket a szövetkezeteknél.
A törvényjavaslat azt javasolja, hogy a szövetkezetek a kárpótlásra kijelölt termőföldjeik után aranykoronánként 500 forint értékű ígérvényt kapjanak. Az ígérvény a kárpótlási jegyhez hasonóan funkcionálna, ugyanis hasonlóan a kárpótlási jegyhez, a jegybanki alapkamat 75%-ával kamatozna, illetve a privatizációban az állami tulajdonnal szemben vételi jogot testesítene meg.
Ezzel a megoldással a szövetkezetek mintegy privatizációs hitelt kapnának, amit olyan módon térítenének meg, hogy az ígérvények átadását követő kárpótlási árveréseken a kárpótlási hivatal képviselője bevonná a szövetkezet által megszerzett kárpótlási jegyeket mindaddig, amíg azok együttes értéke el nem érné a szövetkezet számára átadott ígérvények összegét.
Amennyiben a szövetkezet által megszerzett kárpótlási jegyek nem fedeznék a neki átadott kárpótlásijegy-ígérvények összegét, abban az esetben a különbözetet a szövetkezet kárpótlási jegyben - olyan kárpótlási jegyekben, amelyeket nem a kárpótlási földárveréseken, hanem más módon szerzett meg - illetve készpénzben téríthetne meg.
Mindenképpen szükséges tehát ezt a kérdést törvényben szabályozni. Bár elképzelhető lenne, hogy az ÁVÜ egy döntésével lehetőséget teremt arra, hogy a szövetkezetek kárpótlásijegy-ígérvényeket felhasználjanak. Azonban egy ilyen ÁVÜ-döntés minden további nélkül az ÁVÜ legközelebbi igazgatótanácsi ülésén megmásítható lenne, másrészt pedig nem tisztázott az a kérdés, hogy a szövetkezetek mekkora mennyiségű kárpótlásijegy-ígérvényeket vehetnének így igénybe.
Egyes elképzelések szerint arra vonatkozóan, hogy a szövetkezet felhasználhat-e, és ha igen, akkor mekkora mennyiségű ígérvényt, a kárpótlási hivatal véleménye lenne az irányadó.
Arra a kérdésre, hogy mely élelmiszer-ipari vállalatok privatizációjánál lehet kárpótlásijegy-ígérvényeket felhasználni, arra pedig az ÁVÜ véleménye lenne az irányadó. Ez mindenképpen bizonytalanságot okozna, hiszen semelyik szövetkezet nem lehetne biztos abban, hogy ő valóban részt vehet ebben a privatizációs hitelben, és nem lenne senki biztos abban, hogy vajon az a vállalat, amelyet ő meg akar szerezni, azt vajon kárpótlásijegy-ígérvényért is meg lehet venni, vagy sem. Ezért mindenképpen szükséges, hogy normatív módon, a szövetkezetek számára alanyi jogot biztosítóan, törvényben teremtsünk az ígérvény használatbavételére lehetőséget a szövetkezeteknek. Egyébként pedig elég furcsa lenne, hogyha mintegy 15 milliárd forint értékű fizetőeszközt nem törvény alapján bocsátanánk ki. Egyébként nagyon furcsa lenne az is, hogy ha egy, a költségvetés bevételét érintő kérdésben nem törvényben döntenénk.
A javaslatot több kritika illette a bizottsági tárgyalásokon. Ezeket mindenképpen szeretném figyelembe venni, kivéve egyet, szerintem azt nem lehet figyelembe venni - és ez nem a jó szándékomon vagy kompromisszumkészségemen múlik, hanem technikai akadálya van annak, hogy azt az igényt figyelembe vegyük, amelyik arról szól, hogy ne csak a szövetkezetek, hanem a kárpótlásra jogosult magánszemélyek is kaphassanak ilyen ígérvényeket.
Ennek az akadálya az, hogy míg a szövetkezeteknél érvényes földkijelölési határozat van, addig a magánszemélyek esetében semmilyen konkrét dokumentum, adat nem áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az illető magánszemély mekkora mennyiségű kárpótlási jegyre lenne egyébként jogosult. Tehát nincsen olyan biztosíték, aminek alapján ezt a hitelt a magánszemélyek számára meg tudjuk adni.
(19.50)
Ha lenne ilyen, én szívesen megadnám természetesen. De nincsen.
Más kritikákkal szemben azonban szerintem mindenképpen indokolt az, hogy majd meghajoljak. Ilyenek például azok, amelyek a kárpótlásijegy-ígérvény kiadásának technikájára vonatkoznak. Például az a kritika, amelyik arról szól, hogy nem indokolt a kárpótlásijegy-ígérvényeket címletekre bontani, mert lehetne adni egy olyan számlát is, amelyen vezetik, hogy a kárpótlásra jogosult, illetve a kárpótlásijegy-ígérvényre jogosult szövetkezet mekkora mennyiségű ígérvénnyel rendelkezik, és abból mennyit használt föl, és ezen a számlán vezetnék a kamatjóváírásokat is. Hasonlóan elfogadom mindazokat az észrevételeket is, és ezeket majd módosító javaslatok formájában támogatni fogom, amelyek például a kamatjóváírásra vonatkozó rendelkezésekre vonatkoznak, és minden mást, amelyet itt most nem sorolnék föl, azonban kérem képviselőtársaimat, hogy észrevételeiket, kritikájukat nyugodtan fogalmazzák meg, azoknak a törvénybe iktatásában mindenképpen konstruktívan, kompromisszumkészen fogok majd segédkezni. Nagyon szépen köszönöm figyelmüket, és kérem támogatásukat. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi