SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság két fordulóban vitatta meg a rehabilitációs alapról szóló törvényjavaslatot. Első alkalommal általános vitát folytatott, s az általános vitában a szociális bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot.
Elhangzott a bizottsági vita során, hogy a képződő rehabilitációs alap csekély, a foglalkoztatási szintek alacsonyak, a piacgazdaságra való áttérés ötszörösen - a nemzetközi összehasonlító adatok alapján - hátrányosan érinti a megváltozott munkaképességű embereket.
A részletes vita során 19 módosító indítvány érkezett, melyből az előterjesztők hármat visszavontak, öt nem kapta meg az egyharmados támogatottságot. Ebben a körben olyan javaslatok voltak, amelyek a szociális foglalkoztatót a törvény hatálya alól kivették volna, a foglalkoztatási szint vonatkozásában egy eltérő számítási metodikát alkalmaztak volna, valamint a munkahelyek veszélyességének fokozatait is beépítették volna a törvénybe.
A 11 egyharmad támogatottságot vagy annál több támogatót kapott javaslat négy kérdéskör körül csoportosult.
Legtöbb módosító javaslat az alap növelését célozta meg.
Ezek a javaslatok: egyrészt érkezett Pesti Ferenc és Szigeti György részéről azonos tartalommal, a foglalkoztatási szintet a jelenlegi 3%-ról 5%-ra kívánja a módosító javaslat emelni. Ezt a szociális bizottság bizottsági módosító javaslat rangjára emelte és terjesztette elő a bizottság 14 támogató szavazatával, 1 tartózkodás mellett.
Hasonló módon, ugyanehhez kapcsolódóan, a törvény hatálya alá tartozó rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodó szervezetek nagyságrendjét a módosító javaslat 30 főről 20 főre szállította le, ezáltal a fizetésre kötelezettek körét bővítette.
A részletes vitában elhangzott szakértői vélemény szerint ehhez nemcsak az újonnan induló vállalkozások szolgálnak alapul, hanem az is indokolja ezt a változtatást, mivel a nagyobb gazdálkodó szervezetek különféle kisebb gazdasági egységekké esnek szét.
A bizottság részéről nem kapott támogatást az a szabaddemokrata javaslat, amely a rehabilitációs hozzájárulás mértékét kívánta emelni, a 2500 forintról a mindenkori minimálbér szintjére, és egy mozgó elemet vitt volna be a rendszerbe.
A bizottság részéről nem kapott támogatást Soós Károly Attila javaslata, mely a rehabilitációs alapból származó támogatásokat az adóelszámolásnál a hasonló jellegű támogatások köréhez sorolta volna, azaz nem képzett volna adóalapot, és ezután nem kellett volna jövedelemadót fizetni. Ez volt a második kör.
Harmadik körben az eljárási szabályokon finomított. Itt elfogadta a bizottság Fáklya Csaba módosító javaslatait, amelyek egyrészről az önkormányzati érdek-képviseleti szerveknek a döntés-előkészítésében biztosítanának szerepet, azonkívül a jogosulatlanul felhasznált támogatás visszavonásánál szigorító rendelkezéseket építenének a törvénybe.
Nem támogatta a bizottság Havas Gábor és Solt Ottilia javaslatát, mely az egyházi szervezetek, alapítványok és társadalmi szervezetek esetében a munkahelyteremtésnél az önrész biztosításának kedvezőbb szabályozást biztosított volna.
A bizottság támogatta a törvény hatálybaléptetésével kapcsolatos módosító szabályokat. Értelemszerűen, mivel e törvényt január 1-jével szándékozott az Országgyűlés meghozni, így a hatálybalépést az idő múlásával a kihirdetést követő harmincadik napra teszi a szociális bizottság módosító javaslata, s ennek megfelelően a hatálybalépéshez igazítja ez évben a pályázatok benyújtásának rendjét.
Végül: a bizottság a módosításokkal előterjesztett törvényjavaslatot 10 támogató szavazattal bírálta el, 5 tartózkodás mellett. A tartózkodók kifejezték azt a véleményüket, hogy a tartózkodásuknak oka az, hogy a rehabilitációs alapban képződő 120-160 millió forint évenkénti összeg e jelentős társadalmi csoport munkahelyteremtésére nem elegendő. Köszönöm . (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi