ANNUS JÓZSEF (MSZP)

Full text search

ANNUS JÓZSEF (MSZP)
ANNUS JÓZSEF (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Vannak ünnepek, amelyek kiszürkülnek a kalendáriumok lapjairól, bizonyára azért, mert valamiféle hamis történelmi ítélet miatt kerültek oda. Vannak mások, amelyek azonban örökké ott fénylenek, mert egy ország népe érzi a bennük rejtett tartalmakat. Ilyen például a francia július 14-e és ilyen a magyar március 15-e.
De vannak olyan ünnepek is, amelyek meggyökeresednek azért, mert elsődlegesen emberi tartalmakat hordoznak. Meghonosodnak akár több országban is. Előírások nélkül, vagy éppen azoktól függetlenedve. Ilyen ez a mai ibolyás, hóvirágos kora tavaszi nap is, amelyről szerte Európában megemlékeznek, a párizsi metróvezető éppúgy, mint II. János Pál pápa.
A nők ünnepe ez. Fejet hajtunk e napon a nő előtt, aki édesanyánk, nővérünk, leányunk vagy életünk párja. A mindig többet vállaló, az erősebb ember. Ők siratják el mindig a háborúk és a forradalmak áldozatait, ők várják haza a fogságra vetett férfiakat a megőrzött tűzhely mellé. De ők hordják vállukon a nagyobb terhet békés forradalmunk, nehéz átalakulásunk közben is.
Mifelénk gyakran asszonyidők járnak. Mindig újra és megint nekik kell megtalálniuk azt a bizonyos hetedik krajcárt.
Amikor köszöntöm a körünkben ülő és bárhol reánk figyelő asszonyokat és lányokat, a hódolat jeléül Illyés Gyula hozzájuk írt himnuszának rövid részletét nyújtom át nekik, azokat a sorokat, amelyek a nagy titokra keresik a választ: vajon mi őrizte meg az embert több ezredévnyi küzdelmében, sok ezernyi háborúja után mindmáig. Íme az idézet: "Nem a zablák, nem a csengések, hanem a kosáron a fül, Nem a viharok, a mének, a diadalzengések, hanem a szitaszélveregetések, ha a liszt megtömörül. Nem a havasok, nem a meredélyek, hanem a kézimunkázó vetések, a vasárnap is orsópörgetők, a csecsemőlebegtetések. Nem a vezényszó, rohamra s imához, hanem a megfordított vánkos." Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi